© Hollandse Hoogte / marlieswessels.nl

Tegen 2040 11 miljard meer nodig dan geschat om vergrijzing op te vangen

De Studiecommissie voor de Vergrijzing gaat er in zijn verslag 2019 van uit dat de budgettaire kost van de vergrijzing tussen 2018 en 2070 een half procentpunt hoger ligt dan in 2018 geschat. Daarnaast daalt het armoederisico van gepensioneerden. Zo bleek dinsdag bij de voorstelling van het verslag.

Net zoals vorig jaar gaat de Studiecommissie voor de Vergrijzing ervan uit dat de sociale uitgaven een piek kennen in 2040. De uitgaven evolueren van 25,2% van het bbp in 2018 naar 27,6% in 2070. Dat komt neer op een toename van 11 miljard euro.

De piek tot 2040 is het gevolg van de snellere toename van de oudere bevolkingen ten opzichte van de bevolking op arbeidsleeftijd.

Uit het verslag blijkt ook dat het armoederisico van de gepensioneerden daalt. Volgens de Studiecommissie voor de Vergrijzing daalt het armoederisico voor gepensioneerden tot 2070. Door de herwaardering van de minimumuitkeringen voor ouderen stijgen de bedragen van die uitkeringen tot midden 2030 sneller dan de armoededrempel. De stijgende arbeidsmarktparticipatie van vrouwen vertaalt zich ook in langere loopbanen en hogere pensioenen.

Voor ontslagnemend minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine bevestigt het verslag van de commissie “de positieve effecten van de pensioenhervorming die wij de laatste vijf jaar doorgevoerd hebben, zowel op de budgettaire houdbaarheid van ons pensioensysteem als op de vermindering van het armoederisico bij gepensioneerden en de ongelijkheden tussen gepensioneerden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer