© AP

WIMBLEDON. Halep en Serena (met nodige moeite) naar halve finales, Strycova schakelt na Mertens ook thuisfavoriete uit

Barbora Strycova heeft zich op Wimbledon als laatste geplaatst voor de halve finales bij de vrouwen, de 33-jarige Tsjechische schakelde in de achtste finales nog Elise Mertens uit en klopte deze keer thuisfavoriete Johanna Konta. Eerder verzekerden ook Simona Halep en Serena Williams zich (niet zonder moeite) van een plaatsje bij de laatste vier.

Maarten Elst

Simona Halep kent weinig moeite

Simona Halep (WTA 7) toonde andermaal haar goede vorm aan. Ook in de anderhalf uur durende wedstrijd tegen Shuai Zhang (WTA 50) hoefde Halep zich niet al te erg in te spannen. Na een gelijkopgaande eerste helft had de Chinese in de tweede set vrij weinig te zeggen: 7-6 (7/4), 6-1.

Elina Svitolina (WTA 8) staat, in tegenstelling tot Halep, voor het eerst in de halve finales van Wimbledon. De 24-jarige Oekraïense haalde het in haar kwartfinale na één uur en 34 minuten tennis in twee sets (6-2 en 6-4) van de Tsjechische revelatie Karolina Muchova (WTA 68).

© AFP

Het wordt het zevende onderlinge duel tussen Halep en Svitolina, het eerste op gras. De Oekraïense won tot dusver vier keer, de Roemeense slechts twee keer. Halep won wel het enige duel tussen beide vrouwen dit jaar, in de halve finales in Doha (hardcourt). Voor Muchova komt er een einde aan een memorabel debuut op het Londense gras. In de vorige ronde versloeg ze nog verrassend haar landgenote Karolina Pliskova (WTA 3).

Serena Williams moet knokken

Serena Williams (WTA 10) had ruim twee uur nodig om Alison Riske (WTA 55) te verschalken. Riske had maandag nog de Australische nummer 1 Ashleigh Barty uitgeschakeld. Williams toonde haar goede vorm door 19 aces op het Londense gras te behalen maar verloor wel de tweede set: 6-4, 4-6, 6-3.

Williams neemt het in de halve finale op tegen Barbora Strycova (WTA 54), die zich voor de eerste keer in haar carrière plaatste voor de halve finales. De 33-jarige Tsjechische, die in de achtste finales Elise Mertens (WTA 21) uitschakelde, haalde het deze keer van thuisfavoriete Johanna Konta (WTA 18). De Britse moest na één uur en 38 minuten inpakken in twee sets (7-6 (7/5) en 6-1).

© EPA-EFE

Het wordt het vierde onderlinge duel tussen Strycova en de 37-jarige Williams. De Amerikaanse won de drie vorige partijen, waaronder hun wedstrijd in de eerste ronde op Wimbledon in 2012.

Elise Mertens in dubbelspel wél naar kwartfinale

Elise Mertens (WTA 21) en Aryna Sabalenka (WTA 11) begonnen gretig aan het duel in de achtste finale tegen het Taiwanese duo Hao-Ching Chan en Latisha Chan. Tweemaal kregen Mertens en Sabalenka twee breekpunten mee, maar konden deze niet verzilveren. Het duo uit Taiwan deed dit wel bij een 4-4-stand en leek even op weg naar setwinst. Drie games later konden Mertens en Sabalenka toch opgelucht naar de bank: 7-5.

De tweede set stond in het teken van verloren servicebeurten. Beide duo’s konden de eerste vier games niet vasthouden. Na de 3-2 voor Mertens en Sabalenka werd er opnieuw drie keer gebroken, waarna onze landgenote mocht serveren voor de wedstrijd. Na twee breekpunten weg te werken, maakten Mertens en Sabalenka het af: 6-3.

© ISOPIX

In de kwartfinale kan Mertens zomaar een bekende tegenkomen. Barbora Strycova (WTA 54), de Tsjechische die maandag in het enkelspel te sterk was voor onze landgenote, dubbelt samen met Su-Wei Hsieh (WTA 29) tegen de Roemeense Irina Begu (WTA 112) en Monica Niculescu (WTA 111).

Exit Vliegen

Joran Vliegen had een uitstekende run op het gemengd dubbelspel van Wimbledon. In de eerste ronde versloeg Vliegen, samen met dubbelpartner Saisai Zheng (WTA 43) tegenstanders Frederik Nielsen (ATP 604) en Kaitlyn Christian (6-3, 7-5). In de tweede ronde versloeg het duo knap titelkandidaten Jean-Julien Rojer en Demi Schuurs (6-4, 7-5). De kwartfinale tegen Eden Silva (WTA 431) en Evan Hoyt (ATP 503) bleek een terug te ver voor het duo (5-7, 7-6 (7/5), 6-4).

Junior Gauthier Onclin verliest ook in eerste ronde dubbelspel

Gauthier Onclin is er, aan de zijde van de Oezbeek Sergey Fomin, niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het dubbelspel op het juniorentoernooi van Wimbledon. Het Belgisch-Oezbeekse duo, het achtste reekshoofd, verloor na 55 minuten tennis in twee sets (6-2 en 6-4) van de Britten Jacob Fearnley en Connor Thompson.

In het enkelspel verloor Onclin, nummer zeventien van de wereld en het vijftiende reekshoofd, maandag in zijn eerste ronde in drie sets (6-3, 4-6 en 6-4) van de Brit Anton Matusevich (ITF 45).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer