Direct naar artikelinhoud
Camera's

Topman federale politie: ‘We gaan camera’s met gezichtsherkenning inzetten in Zaventem’

Mark De Mesmaeker.Beeld Eric de Mildt

De politie op de luchthaven van Zaventem gaat technologie voor gezichtsherkenning uitrollen. Dat zegt commissaris-generaal Marc De Mesmaeker in een interview met Knack.

In het interview met het weekblad wijst De Mesmaeker op het nut van de vele slimme ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning die de voorbije jaren in Vlaanderen geplaatst zijn. “Die camera’s hebben ons al verschillende malen geholpen om misdrijven snel op te helderen, denk maar aan de moord op Julie Van Espen. Burgers beseffen dat en hebben leren leven met de aanwezigheid van die camera’s, al heeft onze privacy ook haar rechten.”

Toezicht

De commissaris-generaal wil “zo snel mogelijk” op bepaalde plaatsen camera’s met gezichtsherkenning inzetten. “Ik ben net terug uit Brazilië en Colombia. Ik zag op de luchthaven van Sao Paolo dat de douane er toezicht houdt met camera’s met gezichtsherkenning. De resultaten zijn indrukwekkend. Het systeem pikt er mensen met een ‘verleden’ uit. Dan hoef je daar bij wijze van spreken niet met honderd agenten te staan om willekeurig mensen uit een rij te halen en te onderzoeken”, legt De Mesmaeker uit.

“Wij gaan die technologie straks inzetten op de luchthaven van Zaventem”, vervolgt hij. “We hebben daarover een akkoord met de exploitant van de luchthaven en de vakbonden. Een wetswijziging is daarvoor niet nodig.”

Toezicht
Beeld BELGA

Niet overal

Overal camera’s met gezichtsherkenning plaatsen, lijkt dan weer een brug te ver. “Ik zou gezichtsherkenning toch niet overal gebruiken. Dat ligt in ons land nog vrij gevoelig. Het is wel degelijk een kwestie van een goed overwogen evenwicht”.

Op Brussels Airport staan er sinds juli 2015 overigens al ‘e-gates’ of automatische grenscontrolepoortjes met gezichtsherkenning die de identiteit van EU-burgers van buiten de Schengenzone verifiëren. Er wordt elektronisch gecontroleerd of de identiteitspapieren echt zijn en of de passagier geseind staat. Daarnaast is er gezichtsherkenning, waarbij de foto op de chip van het identiteitsdocument vergeleken wordt met een digitale foto. 

‘Geen wettelijke basis’

“Er is op dit moment geen wettelijke basis voor het inzetten van camera’s met gezichtsherkenning”, zegt privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. “De wet voorziet op dit moment niet in de mogelijkheid om camera’s met gezichtsherkenning in te zetten. De camerawet moet daarvoor minstens aangepast worden, of er moet een nieuwe wet komen.”

Volgens Dobbelaere-Welvaert zijn camera’s met gezichtsherkenning wel mogelijk voor commerciële doeleinden, bijvoorbeeld om passagiers te laten inchecken. Maar niet om hele massa’s in het oog te houden en te identificeren. De jurist wijst er ook op dat voor zo’n gezichtsherkenning een vergelijkingsdatabank nodig is. En de enige die er op dit moment is, is het rijksregister. “En die dient niet om mensen via camera’s te identificeren.”