Twee van drie uit Ruiselede ontsnapte gevangenen opgepakt in Rotterdam

De gevangenis van Ruiselede. Wie hier verblijft, mag niet vlucht-gevaarlijk zijn, moet in groepsverband kunnen leven en willen werken in het landbouwcentrum. © © VRT - De Chinezen

Twee van de drie gevangenen die uit de gevangenis in Ruiselede ontsnapten, zijn woensdagochtend in Rotterdam terug opgepakt. Het gaat om Sven Buysschaert (37) en een andere gedetineerde, die vrijdag samen konden ontsnappen.

Marc Klifman

Buysschaert en zijn kompaan werden woensdagochtend opgepakt na een identiteitscontrole in Rotterdam, zo bevestigt het F.A.S.T.-team aan Het Nieuwsblad. Ons land zal de uitlevering vragen. De derde ontsnapte gedetineerde is nog voortvluchtig.

De drie ontsnapten allemaal in amper enkele dagen tijd. De meest recente ontsnapping uit het Penitentiair Landbouwcentrum (PLC) in Ruiselede was dinsdagmiddag. Een van de gedetineerden wist te ontsnappen uit het douchecomplex.

Sven Buysschaert was twee jaar geleden nog te zien in het televisieprogramma Bargoens. Hij vertelde toen dat hij al zowat zijn hele volwassen leven doorbracht in de gevangenis na foute keuzes en druggebruik. Hij werd in 2007 door het assisenhof in Gent – samen met twee anderen – veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de dood op een zestigjarige man, die bij hem thuis werd geslagen en beroofd.

Brandblusapparaat

Afgelopen vrijdag zou hij samen met een andere gedetineerde – die vastzit voor drugs en diefstallen – ’s avonds geweigerd hebben om naar de slaapplaatsen te gaan. In plaats daarvan bedreigden ze een penitentiair beambte en forceerden ze de deur met een brandblusapparaat.

‘Over de precieze omstandigheden communiceren wij niet, maar ik kan bevestigen dat er vrijdagavond een incident met geweld heeft plaatsgevonden in de gevangenis van Ruiselede waarbij twee gedetineerden zijn kunnen ontvluchten’, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen.

Open regime

De gevangenis van Ruiselede staat erom bekend dat het een open regime hanteert. Het is een halfopen gevangenis waar de gedetineerden worden voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij. Er verblijven een zestigtal gedetineerden, die op een zucht van hun vrijlating staan. Dit jaar alleen al zijn er al vijf ontsnappingen vastgesteld, terwijl er in 2017 geen enkele was.

‘De gedetineerden die in Ruiselede verblijven, worden erop geselecteerd dat ze geen gevaar betekenen voor de samenleving’, benadrukt Kathleen Van De Vijver. ‘Zij verkeren in de eindfase van hun detentie met het oog op re-integratie. Velen van hen hebben ook al een uitgaansvergunning.’

Toch gaat nu onderzocht worden hoe het komt dat er in amper enkele dagen tijd drie gedetineerden konden ontsnappen. ‘De lokale directie zal met het personeel de interne procedures evalueren’, zegt Van De Vijver.

Gedetineerden die ontsnappen en daarbij geweld gebruikten of bedreigingen uitten, riskeren een bijkomende vervolging en gevangenisstraf.

Voor de burgemeester van Ruiselede is er geen reden tot ongerustheid. 'Het verbaast me enigszins dat hier nu zo veel media-aandacht wordt aan besteed', zegt burgemeester Greet De Roo (RKD) aan Belga. 'Het gebeurt soms nog dat iemand niet terugkomt. Het is een halfopen gevangenis, bedoeld voor gedetineerden die aan het einde van hun straf zijn. De ontsnapte gevangenen zullen hier echter niets mee winnen, wel integendeel.'

© © VRT - De Chinezen