© Shutterstock

Handig voor na de feestdagen: zo lang blijven restjes lekker

In de Verenigde Staten is Thanksgiving net achter de rug en zitten veel gezinnen met overschotjes, maar hoe lang kan je die nog bewaren? Still Tasty, een site van de Department of Agriculture die gespecialiseerd is in alles wat met restjes te maken heeft, geeft tips die van pas kunnen komen tijdens de eindejaarsperiode.

vwh

Kalkoen

Op tafel: Na twee uur is de kans groot dat de geroosterde kalkoen al een beetje zuur gaat ruiken en een slijmerige textuur krijgt. Zet hem bij voorkeur vroeger in de koelkast.

In de koelkast: Drie dagen. Snijd de kalkoen in stukjes en verpak in luchtdichte potjes, zo blijft het vlees smakelijk. Verwijder eventueel opvulsel en bewaar apart.

In de diepvries: Drie maanden. Je zou het vlees langer kunnen bewaren, maar dan zal het smaak verliezen. Bewaar in sneetjes en in luchtdichte zakjes en je kan drie maanden nagenieten.

Veenbessensaus

Op tafel: Eens de warme saus is afgekoeld, zal ze bacteriën beginnen verzamelen. Ook al staat er een deksel op: plaats ze binnen de twee uur in de koelkast.

In de koelkast: Twee weken. De lange houdbaarheid komt voor een groot deel omdat er veel suiker in zit. Leg ze in een luchtdichte verpakking of dek goed af met plasticfolie.

In de diepvries: Twee maanden, in theorie. Een saus op basis van fruit zal haar smaak sneller verliezen dan andere sauzen. Na een maand kan de veenbessensaus al een vreemd smaakje hebben.

Spruitjes

Op tafel: Spruiten laat je best niet langer dan twee uur op tafel staan. Verhuis er binnen die tijd naar de koelkast.

In de koelkast: De groenten blijven nog vijf dagen goed, als je ze in een afgesloten potje plaatst of in een kommetje met vershoudfolie.

In de diepvries: Een jaar, als je ze in een diepvrieszakje opbergt. Na twaalf maanden beginnen de spruitjes hun smaak te verliezen.

Cake

Op tafel: Cake kan je makkelijk twee dagen op kamertemperatuur bewaren. Dat geldt niet als er een laag glazuur op basis van eiwit en roomboter op ligt.

In de koelkast: Een week. Een lage temperatuur beschermt de cake tegen opbouw van bacteriën.

In de diepvries: Vier maanden. Je snijdt de cake het best in sneetjes, die je individueel verpakt en invriest. Zo behouden ze langer hun smaak. Houd er wel rekening mee dat de structuur van het taartje na het ontdooien anders zal zijn.

Rode wijn

Op tafel: Berg je wijn niet meer op in de koelkast, dan gaat hij een dag mee. Als je de fles weer afsluit met de kurk, tenminste.

In de koelkast: Blijft nog drie tot vijf dagen goed. Donkere rode wijnen gaan iets langer mee dan lichtere soorten. Als de wijn er bruin uitziet en vreemd ruikt, drink je hem best niet meer op.

In de diepvries: Blijft nog zes maanden lekker. Gebruik wel enkel om mee te koken, niet om in een glas te schenken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer