Direct naar artikelinhoud
Waalse formatie

Wallonië richting paars-groene regering? PS wil verkennend gesprek met MR

PS voorzitter Elio Di RupoBeeld BELGA

De PS zal de MR en Ecolo uitnodigen voor een ‘verkennend gesprek’ over de Waalse regeringsvorming. Na de afgeschoten ‘klaprooscoalitie’ die de socialisten met Ecolo dachten te vormen, lijkt Wallonië dus naar een paars-groene formule te evolueren.

PS en Ecolo hebben samen geen meerderheid in het Waals parlement, maar poogden toch een minderheidskabinet te vormen. Alleen schoten cdH en MR het idee meteen af, en was ook de PTB niet geneigd om de klaproosformule te depanneren. Het partijbureau van de PS heeft daarom deze morgen beslist om naast Ecolo de liberale MR uit te nodigen voor een verkennend gesprek.

Ecolo buigt zich vanavond over hoe de partij zich zal positioneren. De centrale vraag is of de Franstalige groenen in zee gaan met MR dat ze zich uit de onderhandelingen zullen terugtreken nu ze mathematisch niet meer nodig zijn om een meerderheid te vormen. Het lijkt of alle opties voor Ecolo nog open liggen. Sommigen spreken zich uit voor een tripartite van PS, Ecolo en MR en anderen dan weer voor een nieuwe oppositiekuur. De kiescampagne en de aanvallen van de MR op Ecolo heeft sporen nagelaten bij de groenen.

“Erin of eruit, niet is beslist. PVDA en cdH hebben dus beslist de sleutels van Wallonië in handen van de PS en de MR te geven door ze incontournable te maken”, tweette Waals Ecolo-fractieleider Stéphane Hazée gisterenavond. “De kiezer had wellicht liever op voorhand geweten dat beide fracties niet van plan waren hun programma door te voeren”.