© Photo News

KV Mechelen mag dan toch gewoon in 1A starten: BAS schroeft degradatie Malinwa terug, Waasland-Beveren zeker van behoud

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport BAS heeft de degradatie van KV Mechelen ongedaan gemaakt ondanks het vermeende aandeel van de club in de matchfixingzaak. Ook Waasland-Beveren, dat eerder al vrijgesproken werd, mag in 1A starten. Daardoor worden Beerschot en Lokeren definitief naar 1B verwezen, al eisen die twee clubs om volgend seizoen ook in 1A te mogen starten. Over Europees voetbal deed het BAS nog geen uitspraak. Dat wil zeggen dat AA Gent voorlopig alsnog naast een Europees ticket grijpt, en Antwerp deze maand al aan de bak moet in de tweede voorronde van de Europa League.

Wim Conings

KV Mechelen werd begin juni door de Geschillencommissie Hoger Beroep veroordeeld voor hun vermeende aandeel in de matchfixingzaak. Operatie Propere Handen had immers aan het licht gebracht dat de Mechelaars tegenstander Waasland-Beveren op de laatste speeldag van seizoen 2017/2018 benaderd hadden om hun wedstrijd zeker te kunnen winnen. Ondanks het feit dat Malinwa kampioen was geworden in 1B had de voetbalbond daarom beslist dat geel-rood niet mocht promoveren. Waasland-Beveren werd vrijgesproken.

© Photo News

Zowel KV Mechelen als Lokeren gingen echter tegen dat vonnis in beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. De eerste omdat ze vonden dat ze niet moesten degraderen, de tweede omdat ze van mening waren dat naast KV Mechelen ook Waasland-Beveren moest degraderen.

BAS oordeelt dat bondsvordering te laat kwam

Het BAS oordeelde nu dat de Mechelaars het recht aan hun kant hebben. Volgens het arbitragecollege kwam de tuchtzaak van de voetbalbond te laat, omdat het reglement stipuleert dat vorderingen na 15 juni van het betrokken seizoen onontvankelijk dienen te worden verklaard. Dat had de advocaat van KV Mechelen ook al bepleit voor de Geschillencommissie Hoger Beroep, maar zij waren van mening dat ‘het betrokken seizoen’ sloeg op het seizoen waarin de feiten aan het licht kwamen.

© Photo News

Fout, oordeelt het BAS nu, die het heeft over “een onjuiste interpretatie van het woord ‘betrokken’”. “Het betrokken seizoen betekent het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan. (...) Het is logisch dat voor het indienen van de bondsactie gericht op degradatie een aanzienlijk kortere termijn geldt (...), omdat een degradatie zo snel mogelijk na het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan dient te geschieden.”

De voetbalbond is dus slachtoffer geworden van zijn eigen reglement. De grond van de zaak - of KV Mechelen en Waasland-Beveren nu effectief aan matchfixing gedaan hebben - werd daardoor niet behandeld.

Ook gevolgen voor Beerschot, Lokeren, AA Gent en Antwerp

Dat heeft verstrekkende gevolgen voor meerdere partijen. In de eerste plaats uiteraard voor KV Mechelen en Waasland-Beveren, die ‘gewoon’ in 1A mogen starten, maar ook voor Beerschot en Lokeren, die de vrijgekomen plaatsen in de hoogste afdeling hadden kunnen innemen. Zij moeten nu het seizoen in 1B beginnen.

© BELGA

Sporting Lokeren en Tubeke tekenden als tussenkomende partijen beroep aan bij het BAS tegen respectievelijk de vrijspraak van Waasland-Beveren en de degradatie van KV Mechelen naar 1B. Beerschot liet zich in eerste aanleg dan weer registreren als tussenkomende partij en werd door het beroep van KV Mechelen tegen zijn opgelegde degradatie meegetrokken in de beroepsprocedure. Maar door de beschikking van het BAS valt het belang van de drie tussenkomende clubs weg. “Beerschot, Lokeren en Tubeke hebben alleen maar belang als KV Mechelen en/of Waasland-Beveren zouden degraderen. Bij gebrek aan belang moeten hun vorderingen dan ook worden afgewezen”, oordeelt het BAS in zijn vonnis.

AA Gent niet Europees...

Daarnaast is er nog de kwestie van de Europese tickets, waar het BAS zich voorlopig nog niet over uitspreekt. In principe mag KV Mechelen als Belgisch bekerwinnaar nu gewoon Europa in, al kan de Europese voetbalbond UEFA daar nog een stokje voor steken. Daardoor grijpt AA Gent definitief naast een Europees ticket en moet Antwerp al over twee weken in de tweede voorronde van de Europa League aan de bak.

LEES OOK. Hoe zit het nu met Europees voetbal van KV Mechelen na uitspraak van het BAS? En wat zijn de gevolgen voor onze competities?

Lokeren en Beerschot overwegen naar rechtbank te stappen

Tegen het vonnis van het BAS kan in principe niet meer in beroep gegaan worden - althans, niet bij een sportrechtbank. Een mogelijkheid is wel nog dat benadeelde clubs naar de burgerlijke rechtbank stappen.

In een felle reactie aan onze redactie liet Walter Van Steenbrugge, advocaat van Lokeren, alvast weten dat hij een mandaat heeft gekregen van de club om de Belgische voetbalbond in gebreke te stellen. De Waaslanders willen als zeventiende club uitkomen in 1A, anders zullen ze een schadeclaim vorderen. Ze stellen de voetbalbond verantwoordelijk voor het onbestraft blijven van de matchfixingzaak.

Beerschot heeft woensdag op een inderhaast georganiseerde persconferentie laten weten dat het eist dat de competitiestart in 1A wordt uitgesteld. “We vragen aan de KBVB en de Pro League om op zeer korte termijn hun verantwoordelijkheid te nemen. Elke officiële instantie in België heeft de poging tot matchfixing als bewezen geacht. We willen dat de competitiestart wordt uitgesteld en dat Beerschot zal toegelaten worden in 1A. Het is aan de KBVB en de Pro League om ervoor te zorgen dat eerlijke ploegen, zoals wij, niet worden gestraft in deze zaak.”

Zowel de Belgische voetbalbond als de Pro League, de belangenvereniging van alle profclubs, hebben intussen laten weten geen commentaar te willen geven.

Sancties voor bestuursleden van Waasland-Beveren en makelaar Troch

De beslissing van het BAS heeft ook gevolgen voor de bestuursleden van Waasland-Beveren en spelersmakelaar Thomas Troch. Zij werden enkel bij de procedure betrokken door vorderingen van Lokeren, maar het belang van de ‘Tricolores’ werd door het BAS afgewezen en dus zijn de eerder opgelegde straffen voor Dirk Huyck, Olivier Swolfs en Troch definitief.

De Geschillencommissie Hoger Beroep sprak op 1 juni zijn sancties uit, naar aanleiding van de vermeende matchfixing in de degradatiematch van 11 maart 2018 tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren. De Wase bestuursleden Walther Clippeleyr en Jozef Van Remoortel werden samen met spelersmakelaar Evert Maeschalck vrijgesproken. Nog bij Waasland-Beveren kreeg voorzitter Dirk Huyck één jaar voorwaardelijke schorsing, financieel directeur Olivier Swolfs werd één jaar effectief geschorst. Spelersmakelaar Thomas Troch, die ervan wordt beticht Olivier Myny benaderd te hebben, kreeg drie jaar schorsing, waarvan één met uitstel.

Geen van bovenstaande beklaagden ging in beroep, maar ze werden door het beroep van Lokeren tegen de vrijspraak van Waasland-Beveren en diens clubbestuurders opnieuw meegesleurd in de procedure. Nu het BAS echter beslist heeft dat de degradatie op basis van bondsartikel B1711 niet meer opgelegd kan worden, heeft Lokeren geen belang meer in de procedure. “Daar tegen de heren Huyck, Swolfs, Van Remoortel en Clippeleyr voor het BAS alleen maar vorderingen werden ingesteld door Lokeren, en de vordering van Lokeren bij gebrek aan belang wordt afgewezen, is de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep wat hen betreft definitief”, luidt het in het tussentijdse vonnis van het BAS.

Hetzelfde geldt voor makelaars Thomas Troch en Evert Maeschalck, die geen beroep aantekenden. “Geen enkele partij stelt een vordering in tot wijziging van de beslissing. Om die reden is de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep wat hen betreft definitief.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer