Direct naar artikelinhoud
Afval

Gedumpt afval kost u bijna 30 euro per jaar

Jaarlijks wordt er in Vlaanderen 17.895 ton sluikstortafval opgeruimd.Beeld ID/ Sander de Wilde

De sluikstortende vrouw uit het filmpje dat Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) gisteren de wereld instuurde, is helaas geen alleenstaand geval. Jaarlijks wordt er in Vlaanderen 17.895 ton sluikstortafval opgeruimd - goed voor 5,5 vuilniswagens per dag - en daar komt nog eens 19.916 ton zwerfvuil bij. Het kost de Vlaming bijna 30 euro per jaar.

Op het filmpje dat Weyts deelde, is te zien hoe een vrouw in zijn thuisgemeente Beersel haar wagen naast een glasbol parkeert en er grote parasols en ander afval achter dumpt. Een schoolvoorbeeld van sluikstorten. “De vrouw werd intussen geïdentificeerd en er werd een GAS-boete opgestuurd”, klinkt het bij de politie van de zone Zennevallei. “Gerechtelijke vervolging komt er niet, maar de boete kan oplopen tot 350 euro.” 

Wie toch voor de rechter verschijnt, riskeert fikse straffen. “Dat gaat van boetes tussen de 800 euro en de 4 miljoen euro en/of een celstraf die kan oplopen tot vijf jaar”, zegt milieurechter Jan Van den Berghe. In 2016 verklaarde hij de auto van een sluikstorter verbeurd omdat die volgens de rechter werd gebruikt bij het plegen van een misdrijf.

(On)opzettelijk

Sluikstorters laten elk jaar een gigantische berg afval achter. Het gaat dan om mensen die spullen ergens dumpen in de plaats van ze mee te geven met het huisvuil of naar het containerpark te brengen, maar ook om chauffeurs die bijvoorbeeld zakjes afval uit hun wagen gooien. Uit de meest recente cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) blijkt dat in 2017 zo'n 17.895 ton sluikstort opgeruimd werd in Vlaanderen. Dat komt overeen met bijna 1.990 vuilniswagens per jaar, of 5,5 per dag. Dat heeft volgens de OVAM ongeveer 56 miljoen euro gekost, oftewel 8,57 euro per Vlaming.

Maar dat is niet het enige probleem: er slingerde in 2017 ook 19.916 ton zwerfvuil rond waarvoor vuilnismannen moesten uitrukken. Dat zijn zes vuilniswagens per dag. Terwijl sluikstorten met opzet gebeurt, gaat het hier om klein afval dat - al dan niet onbewust - niet in een vuilnisbak wordt achtergelaten, zoals sigarettenpeuken of snoeppapiertjes op straat. “Daarnaast werd nog eens 7.074 ton afval ingezameld via de straatvuilnisbakken”, klinkt het bij het OVAM. “Een stuk minder dan wat wij oprapen, maar dat is logisch. Het openbaar domein is veel groter dan de plaatsen waar vuilnisbakken staan.” De kost voor het opruimen van het zwerfvuil en het afval uit de vuilnisbakken - samen net geen 27.000 ton - bedroeg ongeveer 135 miljoen euro: 20,66 euro per Vlaming. Samen met de kosten voor sluikstorten komt dat op net geen 30 euro.

Gemeenten begeleiden

Toch leren we bij, en is er licht aan het einde van de tunnel. Ten opzichte van 2015 werd er minder zwerfvuil én minder sluikstort opgeruimd. Toen dumpten we nog respectievelijk 20.400 en 22.592 ton afval, wat ons 164 miljoen en 68 miljoen euro kostte. “Intensieve campagnes als Mooimakers en de begeleiding van heel wat steden en gemeenten rond sluikstorten en zwerfvuil lijken dus hun vruchten af te werpen”, aldus het OVAM.

In Vlaanderen wordt elk jaar een kleine 38.000 ton zwerfvuil en sluikstortafval opgeruimd .Beeld Kristof Pieters