Google-medewerkers luisteren mee naar je gesprekken, ook in de huiskamer

© Shutterstock

Medewerkers van Google luisteren naar opnames die gemaakt zijn met de slimme Google Home-luidsprekers en via de Google Assistent-app op smartphones, ook in België en Nederland. Ze krijgen daarbij ook onbewust ingesproken berichten te horen. Het blijkt bovendien soms makkelijk om de geanonimiseerde gebruiker alsnog te identificeren, zo meldt de VRT woensdag.

Sinds de lancering van de Google Home, in 2016, hebben wereldwijd miljoenen mensen de slimme luidspreker van de zoekmachinegigant in huis gehaald of op kantoor neergezet om er allerlei vragen aan te stellen. Wie bijvoorbeeld vraagt “Ok Google, hoe is het verkeer naar Brussel? “, krijgt van een computerstem meteen de laatste verkeersinformatie.

Wat gebruikers van de Google-luidspreker en de Assistent-app vaak niet weten, is dat alles wat ze tegen Google zeggen, standaard wordt opgenomen en bijgehouden. Dat staat ook in de gebruiksvoorwaarden van Google Home. Wat niet in de kleine lettertjes staat, is dat onrechtstreekse medewerkers van Google achteraf stukjes van die opnames kunnen beluisteren.

Taalexperts

De nieuwsdienst van VRT kon ruim duizend fragmenten beluisteren, soms met gevoelige informatie. Dat roept vragen op inzake privacy. Ook omdat de opnames zowat overal gemaakt kunnen zijn, bijvoorbeeld ook in een dokterspraktijk of bij de politie.

Bovendien zijn de fragmenten meestal wel bewust ingesproken. Maar op de duizend opgenomen fragmenten die de VRT kon beluisteren, bleken er 153 onbewust geregistreerd. Met name wanneer iemand een woord uitspreekt dat nog maar op ‘Google’ lijkt, en dus ook op het commando ‘Ok Google’ die de Google Home activeert.

LEES OOK. ‘Slimme luidspreker’ laat duizenden Amazon-medewerkers meeluisteren, tot 1.000 opnames per shift

In een reactie erkende Google naar verluidt dat het wereldwijd samenwerkt met taalexperts om hun spraaktechnologie te verbeteren. Dit “gebeurt door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten”, liet de woordvoerder van Google in België aan VRT NWS weten.

Privacy

Federaal minister van Privacy Philippe De Backer stelt zich vragen bij de gang van zaken bij Google. Daarom heeft hij aan de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) gevraagd dit dossier uit te klaren, ook in Europese context.

De Europese privacywetgeving GDPR (General Data Protection Regulation), die sinds 25 mei 2018 van kracht is, stelt twee eisen voor het gebruik van data van consumenten: de consument moet zijn expliciete toestemming geven voor het gebruik van zijn data en hij moet duidelijk weten waarvoor hij toestemming geeft. De toestemming mag dus niet langer weggemoffeld zijn in de kleine lettertjes, legt De Backer woensdag in een mededeling uit.

“Dat dit nu naar boven komt, wijst toch op een tekortkoming en gebrek aan transparantie”, meent de Open VLD-minister naar aanleiding van de reportage van de nieuwsdienst van de VRT over het gebruik van geluidsopnames door Google Home voor de verbetering van spraaktechnologie. Hij begrijpt dat data nodig zijn voor het optimaliseren van spraakherkenning, “maar het bedrijf moet zeer voorzichtig te werk gaan”, zeker bij gevoelige informatie zoals medische gegevens. “Ook het doorgeven van data aan onderaannemers is strikt geregeld”, voegt De Backer eraan toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen