Von der Leyen op charmeoffensief in "het hart van de Europese democratie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft vandaag in het Europees Parlement een charmeoffensief ontrold om steun te verwerven voor haar voordracht. De "Europeaanse in hart en nieren" belooft onder meer te vechten voor klimaatneutraliteit in 2050 en de invoering van een minimumloon in elke lidstaat. De staatshoofden en regeringsleiders hebben von der Leyen begin juli voorgedragen als hun kandidate om Jean-Claude Juncker op te volgen. Om de baas van het dagelijks bestuur van de Europese Unie te worden, moet de Duitse christendemocrate volgende week het vertrouwen krijgen van een absolute meerderheid van 374 Europarlementsleden (en niet 376, rekening houdend met de afwezigheid van drie Catalaanse verkozenen).

Dat is geen formaliteit, want in het halfrond heerst er wel wat ongenoegen over het feit dat von der Leyen niet als Spitzenkandidaat heeft deelgenomen aan de Europese verkiezingen. Om voldoende steun te werven, presenteert de Duitse minister van Defensie deze week haar Europese toekomstvisie bij de politieke fracties.

"Ik ben ervan overtuigd dat we zullen samenwerken", verklaarde von der Leyen na afloop van een eerste onderhoud met de fractievoorzitters. In "het hart van de Europese democratie" beloofde ze alvast om een debat over het systeem van Spitzenkandidaten voor de benoeming van de Commissievoorzitter op gang te trappen en wetgevende voorstellen vanuit het parlement op de agenda van de Commissie te zetten. In de Europese Unie heeft de Commissie het exclusieve initiatiefrecht.

Klimaatverandering wil von der Leyen bovenaan de agenda plaatsen. "We hebben de stem van de mensen gehoord, in het bijzonder van de jongeren", zei ze. "We moeten meer ambitie aan de dag leggen, want we hebben geen tijd meer te verliezen." Een klimaatneutraal continent tegen 2050 is volgens von der Leyen "een must". Het is volgens haar ook perfect te verzoenen met een "sterke en welvarende economie". En hoewel de loonvorming niet tot de Europese bevoegdheden behoort, beloofde von der Leyen zich ook in te zetten voor de invoering van een minimumloon in elke lidstaat.

bron: Belga