Direct naar artikelinhoud
Tennis

Hoe Goffin zich te pletter liep op een weergaloze Djokovic

David Goffin slaat een backhand. Maar wat hij ook probeert, Novak Djokovic geeft geen krimp.Beeld Photo News

Acht games was er geloof in een stunt op het centercourt van Wimbledon. Daarna liep David Goffin zich te pletter op de weergaloze muur genaamd Novak Djokovic (6-4, 6-0, 6-2). "Hij doet al zijn tegenstanders ontploffen.”

Het staat 4-3 en 30-0 in de eerste set van een hoogst amusante en hoogstaande opening tussen David Goffin (ATP 23) en Novak Djokovic (ATP 1). Ace van onze landgenoot die de Serviër al naar de andere kant ziet wandelen, maar ineens ook de lijnrechter “out” hoort schreeuwen. Een videochallenge toont aan dat de bal één millimeter naast de lijn viel. Goffin slaat een dubbele fout. Anderhalf uur later zit zijn kwartfinale erop.

"Dat was misschien het enige punt dat ik beter had moeten doen", geeft Goffin toe. "Ik voelde bij 4-4 dat hij zich nog wat solider toonde. Daarna heeft hij een ongelooflijk niveau gehaald. Ik moest telkens het perfecte punt spelen om hem pijn te doen. Hij was sterker in elk domein. Hij heeft echt een versnelling hoger geschakeld. Daardoor moest ik nog wat harder slaan, met het risico om meer fouten te maken. Daardoor verlies je een beetje de greep op de wedstrijd en dan kan het snel gaan.”

Een dambreuk werd het, met Goffin die tien games op rij moest afstaan. "Hij werd een machine voor de rest van de match", weet de 28-jarige Waal. "Hij heeft me geen enkel punt gegeven. Hij won zes à zeven van de tien rally's terwijl ik telkens moest krabben om mijn service binnen te halen. Tja, als hij zo blijft spelen zie ik niet in wie hem hier nog kan kloppen.”

Novak Djokovic: “Ik speelde mijn beste tennis van het toernooi tegen Goffin.”Beeld Photo News

Djokovic is niet voor niets de nummer één van de wereld, titelverdediger en viervoudig winnaar op Wimbledon. Zijn zege op Goffin was zijn 70ste overwinning op het heilige Londense gras, eentje waarmee hij in zijn 37ste halve finale op een grandslamtoernooi geraakte. “Ik speelde mijn beste tennis van het toernooi tegen Goffin en vond een manier om zijn spel te ontmantelen", zegt Djokovic. "De match had wel anders kunnen uitdraaien omdat hij de betere speler was voor een groot deel van die eerste set.”

Goffin twijfelt daaraan: "Hij reageert altijd zo sterk en kan de opslag afpakken wanneer hij het maar wil. Hij begon het ritme te dicteren en zo dicht bij de lijn te spelen, waardoor het moeilijk werd om oplossingen te vinden. Ik had echt het gevoel dat ik niets kon uitrichten. Hij is een muur.”

Na drukke en succesvolle weken op het gras mag Goffin nu met een achttiende plaats op de wereldranglijst, 326.500 euro erbij op zijn bankrekening en een goed gevoel met een korte vakantie. "Ik stond voor het eerst sinds lang nog eens in de kwartfinale van een grandslamtoernooi, en dat nadat ik de finale in Halle heb gehaald", zegt hij. "Dat is dus superpositief allemaal. Ik heb mezelf weer op de rails gezet en wil na wat rust hiermee verdergaan. Er rest nog een groot deel van het seizoen, op hardcourt voornamelijk (Washington, Montreal, Cincinnati en US Open om te beginnen, red.) en ik ga proberen om op hetzelfde niveau te blijven."

Federer-Nadal, deel 40

In de halve finale ontmoet Djokovic de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP 22). Met potlood mag je de naam van Djokovic al opschrijven voor de finale, omdat Bautista Agut normaal gesproken de wapens mist om het eerste reekshoofd te pijnigen.

Wimbledon wordt morgen ook het podium voor de veertigste klassieker tussen Roger Federer (ATP 3) en Rafael Nadal (ATP 2), de eerste op gras sinds hun legendarische finale in 2008. De 37-jarige Federer behaalde gisteren zijn honderdste zege op Wimbledon, een record dat niet snel gebroken zal worden.

Op Roland Garros was Federer in aflevering 39 van de grootste rivaliteit in de tennissport nog kansloos tegen Nadal. “Toen speelden we in zijn huiskamer”, grapt Federer, nadat hij zich in vier sets (4-6, 6-1, 6-4, 6-4) langs Kei Nishikori heeft geworsteld. In de halve finales op Wimbledon zijn de rollen omgedraaid, al mag Federer zich zelfs op gras niet meer favoriet noemen tegen zijn Spaanse vriend en kwelgeest. Nadal versloeg Sam Querrey (ATP 65) in grootse stijl: 7-5, 6-2, 6-2.