Direct naar artikelinhoud
Italië

Zoektocht naar vermiste tiener levert niets op: geopende graftombes in Vaticaan zijn leeg

Pietro Orlandi, de broer van de verdwenen Emanuela Orlandi, bij het Vaticaan. Hij maakte een levenswerk van de zoektocht naar zijn zus.Beeld AFP

Heiligschennis op bevel van het Vaticaan. Giovanni Arcudi, een professor in de forensische geneeskunde aan de Universiteit van Rome, heeft deze voormiddag twee graftombes geopend. Het antwoord op het Orlandi-mysterie is daarmee nog niet gevonden: beide graven waren leeg.

Het Vaticaan heeft de opening bevolen van twee graven op de oude en kleine ‘Teutoonse begraafplaats’, naast de Sint-Pieterskerk. Het hoogste kerkelijk gezag in Rome kwam daarmee tegemoet aan het verzoek van de familie Orlandi. En ook wel een beetje aan de hele Italiaanse samenleving die sinds 1983 in de ban is van de mysterieuze verdwijning van Emanuela Orlandi. De tiener was 15 jaar toen ze op de avond van 22 juni dat jaar na het bijwonen van een muziekles verdween. De verscheurde familie, die woonde en werkte in het Vaticaan, is sindsdien onafgebroken op zoek gegaan naar de verloren dochter.

Vandaag werd naar mogelijke resten van Emanuela gezocht in twee graven op het kerkhof in het Vaticaan. “Het zoekwerk leverde geen resultaten op”, zei woordvoerder Alessandro Gisotti van het Vaticaan. “Er werden geen menselijke resten en geen urnen gevonden.” Beide graven waren leeg.

De twee graven op Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi behoren tot Sophie von Hohenlohe (gestorven in 1836) en hertogin Charlotte Friederika van Mecklenburg (gestorven in 1840). Hun nabestaanden werden van het resultaat op de hoogte gebracht, zei Gisotti.

“Ik weet niet hoe ik gereageerd zou hebben als men de stoffelijke resten van Emanuela gevonden zou hebben”, reageerde Emanuela’s broer, Pietro Orlandi, die de tientallen jaren durende inspanningen van het gezin om tot de waarheid te komen,  geleid heeft. “Totdat ik een lijk heb gekregen, is het mijn plicht om haar te zoeken en te hopen dat ze nog leeft”, zei de broer aan het persbureau ANSA. “Elke tip kon het echte werk zijn, dus ik heb ze allemaal moeten verifiëren. Ik kon niet leven met de twijfel dat ik iets had gemist.”

Maffia, seksorgieën of aanslag

De verdwijning van Emanuela Orlandi is van meet af aan omgeven met twijfels en spectaculaire theorieën. Zo zou het meisje zijn ontvoerd door geestelijken of diplomaten voor seksorgieën. Daar zou ook een ander 15-jarig meisje, Mirella Gregori, het slachtoffer van zijn. Zij verdween op 7 mei 1983 in Rome en is ook nog steeds spoorloos. Volgens een andere theorie zou ze gegijzeld zijn om de vrijlating af te dwingen van Mehmet Ali Agca, een Turkse schutter die in 1981 probeerde Paus Johannes Paulus II te vermoorden.

Een ongedateerde foto van Emanuela Orlandi, die verdween op 22 juni 1983. Ze was toen 15 jaar.Beeld AP

In 2005 zorgde een anonieme beller voor opschudding door live in een Italiaans tv-programma te beweren dat het geheim van haar ontvoering mee in het graf werd genomen door Enrico ‘Renatino’ De Pedis, een maffiabaas die in de jaren 80 de gevreesde Magliana-bende leidde. De bende zou via haar ontvoering het Vaticaan hebben willen dwingen om een lening terug te vorderen. Zijn graf werd uiteindelijk opgegraven in 2012, maar er werd geen verband gevonden met de dood van Orlandi.

De belangstelling van de familie voor het graf op de Teutoonse begraafplaats kwam mede door een anonieme brief die de advocaat van de familie afgelopen zomer kreeg. Daarin wordt beweerd dat het meisje begraven ligt in een tombe op het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi. Bovenop de tombe van het graf van prinses Sophie van Hohenlohe, die stierf in de 18de eeuw, staat het standbeeld van een marmeren engel die naar de grond wijst. “Zoek daar waar de engel wijst”, schrijft de anonieme tipgever in de brief.

“Sommige mensen wisten dat de kans bestond dat het lichaam van Emanuela Orlandi verborgen werd op het Duitse kerkhof”, schreef Laura Sgrò, de advocate van de familie in een brief aan het Vaticaan. Al enkele jaren laat een anoniem persoon regelmatig bloemen achter aan de tombe.

Hartverscheurend

Giovanni Arcudi, professor in de forensische geneeskunde aan de Universiteit van Rome, werd door de openbare aanklager in Vaticaanstad gemachtigd om de inhoud van het graf te analyseren. Evenals het aangrenzende graf van prinses Carlotta Frederica van Mecklenburg, die in 1840 stierf. Arcudi zei dat hij niet zeker wist hoelang het onderzoek van de graven zou duren, omdat dat afhing van “de toestand, de kwaliteit en de kwantiteit van de overblijfselen die we zullen vinden”.

Pietro Orlandi zei dat hij “positief verrast was” door de hulp van het Vaticaan. “Voor het eerst in 36 jaar heeft het Vaticaan concreet iets belangrijks gedaan”, zei hij. Het Vaticaan heeft altijd elke betrokkenheid bij de verdwijning van Emanuela ontkend. Maar het vinden van haar overblijfselen zou ook hartverscheurend zijn. “Mijn moeder woont in hetzelfde huis in Vaticaanstad waar we allemaal zijn opgegroeid,” zei hij. “Het is ongeveer 300 meter van de begraafplaats. Weten dat Emanuela daar al die tijd begraven was...”