Waalse formatie - Paarsgroen is nog niet in kannen en kruiken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franstalige groenen zijn nog niet zeker of ze wel in een Waalse regering met MR en PS willen stappen. Dat zei Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet donderdag in De Ochtend op Radio 1. "Als de twee beste vijanden die PS en MR zijn samenwerken tegen ons, en wij voelen dat ze niet eerlijk zijn, dan zal het zonder ons zijn." Na de onderhandelingen tussen PS en Ecolo over een minderheidsregering gaat de Waalse formatie nu een nieuwe fase in. Hun 'klaprooscoalitie' is door PVDA, cdH en MR afgeschoten, en dus nodigden de socialisten de MR uit om onderhandelingen op te starten. Derde partner Ecolo, die nu mathematisch eigenlijk overbodig is geworden, besliste woensdagavond laat om daarop in te gaan.

Maar dat is niet helemaal van harte, liet het groene Kamerlid Georges Gilkinet donderdagochtend merken. "Dit was geen gemakkelijke keuze voor ons. De meningen waren verdeeld en het was niet zo simpel. Enthousiast zijn we niet, we zijn verantwoordelijk, dat is het beste woord."

Paarsgroen is dus nog niet in kannen en kruiken wat Ecolo betreft. "We gaan een verkennend gesprek voeren met PS en MR op basis van de klaproosnota die we met de PS en het maatschappelijk middenveld hebben geschreven. Dat zal misschien tot een regering leiden, maar als het is om 'business as usual' te doen, dan zal het zonder ons zijn, dat is duidelijk", aldus Gilkinet.

Federaal is Ecolo bereid in een regering te stappen, "maar niet tegen elke prijs", zei Gilkinet nog. "We willen onderhandelen over klimaat, over de strijd tegen armoede en over politieke vernieuwing. We gaan niet in een regering zitten om erin te zitten, dat is niet onze visie op politiek." Gilkinet herhaalde dat zijn partij niet in een regering wil stappen met de N-VA. "Onze waarden zijn tegenovergesteld."

bron: Belga