Direct naar artikelinhoud
Kris Van Dijck

Kris Van Dijck neemt onslag als parlementsvoorzitter, wat nu?

Kris Van Dijck neemt onslag als parlementsvoorzitter, wat nu?
Beeld Tim Dirven

Kris Van Dijck (N-VA) heeft ontslag genomen als Vlaams Parlementsvoorzitter na commotie over vermeend misbruik van publieke middelen. Wat gebeurt er nu?

De procedure van het Vlaams Parlement schrijft voor dat een parlementsvoorzitter door de plenaire vergadering (het voltallige parlement dus) moet worden aangeduid. Tot er een nieuwe voorzitter is, worden de werkzaamheden geleid door de eerste ondervoorzitter. Dat is Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter. Normaal gezien treedt hij dus, zij het kortstondig, als waarnemend voorzitter op.

Vermoedelijk zal dat waarnemend voorzitterschap echter van korte duur zijn. Dewinter roept vrijdag om 11 uur het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement samen om een opvolger aan te duiden. 

Als grootste partij zal N-VA in principe een vervanger naar voor schuiven. “Het reglement bepaalt dat het aan de grootste fractie is om, zolang er geen regering is, een tijdelijke voorzitter voor te dragen”, zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. Wie de partij zal voordragen, maakt ze vandaag nog niet bekend. Diependaele wil niet op de vergadering vooruitlopen.

Als er een nieuwe voorzitter wordt voorgedragen, moet ook de plenaire opnieuw worden samengeroepen. Wanneer dat zou zijn, wordt wellicht ook vrijdag beslist.

Kris Van Dijck blijft tot nader order wel parlementslid.