Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

‘The Lion King’ doet exact wat het belooft: een hondstrouwe, visueel verbluffende kopie ★★★☆☆

The Lion King.Beeld RV

Disney doet exact wat het in de trailers heeft beloofd. De nieuwe The Lion King is een hondstrouwe kopie van de originele tekenfilm. Visueel verbluffend, met nog meer liefde voor de aanstekelijke liedjes. 

Kan een remake een perfecte film als The Lion King overtreffen? Nooit. Maar met de middelen van vandaag toont Disney dat het de ongekroonde koning van entertainment blijft, met ongezien realistische dieren. Ieder mens met een huiskat herkent zijn viervoeter in leeuwenjong Simba, in de openingsscène statig in de lucht gestoken door de wijze Rafiki. Die knipperende oogjes, dat harige buikje en die schattige pootjes. ‘The Circle of Life’ betekent ook in 2019 genadeloos smelten voor het witte doek.

Al bij de start stelt regisseur Jon Favreau (Iron Man, The Jungle Book) de kijker gerust dat hij hondstrouw blijft aan de tekenfilm uit 1994. Shots uit de opening zijn zelfs een-op-een nagemaakt, zelfs Pride Rock is een exacte kopie, maar dan met de fotorealistische CGI-technieken van vandaag. En dat ziet er fan-tas-tisch uit.

Pride Rock in de nieuwe ‘The Lion King’.Beeld RV

Cartooneske mimiek

Ook wordt al bij het eerste échte liedje – ‘I Just Can’t Wait to Be King’ – duidelijk dat deze incarnatie nog meer de musicalkaart trekt. Dat de songs van Elton John en Tim Rice nog belangrijker werden, hadden we natuurlijk kunnen weten door de casting van Beyoncé (Nala en de stem van het nagelnieuwe ‘Spirit’) of Donald Glover (Simba). Of met Chiwetel Ejiofor die als Scar nog meer bitterheid in ‘Be Prepared’ weet te leggen. Zelfs in de interpretaties van de jonge welpen ligt de klemtoon op de betere zang. Alsof deze film meer in het verlengde ligt van de Broadway-vertaling.

Er is een goede reden waarom de stemacteurs véél meer emotie moeten leggen in de liedjes. Want hoe levensecht die dieren ook van het scherm mogen spatten, botst CGI hier op haar limieten. Zowel de felgekleurde decors als de cartooneske mimiek van de klassieke tekenfilm gaan onherroepelijk verloren. En dat moet ook in de humoristische dialogen gecamoufleerd worden. Vandaar comedians John Oliver als vogel Zazu, Seth Rogen als wrattenzwijn Pumbaa en Billy Eichner als Timon, die het meest van al de show stelen.

Dus wees gerust. Deze nieuwe The Lion King zal uw dierbare herinneringen niet overschrijven, maar alle eer aan doen. Als een nieuwe opvoering van een klassieke Shakespeare. Maar die eerste ontmoeting met Simba en zijn vrienden blijft altijd de mooiste. Die vergeet je nooit.

Vanaf 17/7 in de bioscoop.