Direct naar artikelinhoud
Iran

Iran bedreigt Londen en herhaalt dat Syrië bestemming niet was van olietanker

Iran bedreigt Londen en herhaalt dat Syrië bestemming niet was van olietanker
Beeld REUTERS

Iran heeft tegenover Groot-Brittannië in het conflict om de in Gibraltar vastgehouden supertanker weer dreigende taal geuit. “Als de Britten zich door de VS laten beïnvloeden en zich willen inlaten met een gevaarlijk spelletje, dan raden we hen aan dat toch niet te doen”, zei woordvoerder Abbas Mussawi vrijdag. Nadat de kapitein en de eerste officier van de tanker donderdag gearresteerd waren, heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor de vierde keer in een week de Britse ambassadeur in Teheran ontboden, zei de woordvoerder.

Mussawi ontkent ook dat Syrië de bestemming was van de tanker. De Grace 1 is volgens hem te groot om aan te leggen in een Syrische haven. Waar de tanker dan wel naar op weg was, wou Mussawi niet zeggen.

De autoriteiten in Gibraltar en de Britse Royal Navy hielden de supertanker vorige week tegen voor Gibraltar. De kapitein en de eerste officier van de Grace 1 worden ervan verdacht dat ze van plan waren olie te leveren aan Syrië. Dat zou een schending zijn van Europese sancties. De politie van de Britse enclave ondervroeg hen. Het Hooggerechtshof in Gibraltar vonniste dat het schip al zeker tot 21 juli niet mag uitvaren.

“De Britten zullen de tanker onmiddellijk weer laten uitvaren”, zei Mussawi aan het officiële nieuwsagentschap IRNA.

De Verenigde Staten kondigden deze week aan militaire bondgenoten te zullen zoeken om de veiligheid en de vrijheid van scheepvaart in de Golfregio te verzekeren. De Golf, en zeker de straat van Hormuz, is een van de belangrijkste zeeregio’s ter wereld. Door de nauwe straat passeren dagelijks grote olietankers. Groot-Brittannië verhoogt wel tijdelijk zijn militaire aanwezigheid in de Perzische Golf. Zo wordt er een tweede oorlogsschip ingezet, zei de Britse regering vrijdag.