Wilfried Vandaele, de Peumans-kloon die met een bijl naar het parlement kwam

© BELGA

N-VA schuift Wilfried Vandaele (60), ex-Volksunie en Bourgeois-getrouwe, naar voren als nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement. Met de groene Vlaams-nationalist speelt de partij op veilig.

Simon Andries

“Het is nu mijn taak om de komende dagen en weken de continuïteit te verzekeren, in alle sereniteit. Daarom zal ik mij terughoudend opstellen om de rust en de sereniteit te laten weerkeren.” N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele, die na het ontslag van Kris Van Dijck door N-VA voorgedragen wordt als nieuwe parlementsvoorzitter, kent zijn opdracht: rust brengen in de Vlaamse tent.

LEES OOK.Ging Kris Van Dijck zijn boekje te buiten door escorte Lynn te helpen? Of valt hem niks te verwijten?

De fractieleiders van de andere partijen hadden geen bezwaar tegen zijn voordracht. Niet onlogisch, want Vandaele heeft veel weg van ex-parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), die door vriend en vijand op handen gedragen werd. Net als Peumans heeft Vandaele een voorgeschiedenis bij de Volksunie en vertegenwoordigt hij de zachtere, gematigde flank bij N-VA.

Als één van de weinige N-VA-parlementsleden durfde hij ook, net als Peumans, soms kritisch te zijn voor zijn eigen partij. Een jaar geleden benadrukte hij in De Standaard dat het “toch nuttig zou zijn om als partij ook eens de klemtoon te leggen op andere thema’s dan migratie”. De West-Vlaming, die sinds de lokale verkiezingen ook burgemeester is van De Haan, was onder meer ook - opnieuw net als Peumans - een koele minnaar van de komst van Jean-Marie Dedecker op de N-VA-lijst.

Marionetten en bijltjes

Vandaele toonde zich ook een bedrijvig parlementslid. In het Vlaams Parlement kon hij zijn hart ophalen aan een aantal groene stokpaardjes, waaronder de bescherming van de bossen en het mestactieplan. Hij kreeg daarbij carte blanche van zijn partij om ex-Vlaams minister Joke Schauvliege onder vuur te nemen.

Al in 2015, een jaar na de start van de regering-Bourgeois, zette hij de toon. “Milieu én landbouw bij Schauvliege is geen geslaagd huwelijk”, klonk het toen al. “Haar kabinet heeft veel meer oog voor de traditionele CD&V-­achterban - de landbouwers - dan voor milieu. Omdat ze zo sterk gestuurd wordt door de landbouwlobby’s bespaart ze ook veel rapper op milieu dan op landbouw.” Schauvliege kon het etiket van “marionet van de boerenbond” daarna nooit meer van zich afschudden.

Twee jaar geleden veroorzaakte Vandaele nog wat commotie door een bijl mee te nemen naar het Vlaams Parlement en die aan Schauvliege te overhandigen. “Niet om bomen te kappen of om er het bijltje bij neer te leggen, maar om de laatste knopen door te hakken over de kwetsbare bossen.” CD&V stelde zich toen vragen over hoe “zo’n wapen” in het parlement was geraakt, maar toenmalig parlementsvoorzitter Peumans liet het met de glimlach passeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer