Direct naar artikelinhoud
Wimbledon

Federer vloert Nadal na heus spektakelstuk en vervoegt Djokovic in finale Wimbledon

Beeld EPA

Roger Federer (ATP 3) heeft Rafael Nadal (ATP 2) geklopt in de halve finale van Wimbledon. De Zwitser trok na vier sets (en een geweldig spektakelstuk) aan het langste eind: 6-7, 6-1, 3-6 en 4-6. In de finale neemt Federer het zondag op tegen titelverdediger Novak Djokovic.

Elf jaar geleden zorgden Roger Federer en Rafael Nadal mogelijk voor de beste grandslamfinale ooit, vandaag stonden de twee tennisiconen weer tegenover elkaar in Londen. “Rafa is de laatste jaren zoveel beter geworden op deze ondergrond”, wist Federer. “Het is ook verbazingwekkend hoe fit hij is gebleven. Velen zeiden over hem in 2008 al dat het einde naderde, bij mij deden ze dat in 2009. Maar we staan er nog altijd”, klonk het vooraf bij de 37-jarige Zwitser.

Beide spelers hielden elkaar in de eerste set in evenwicht. Ze gaven mekaar geen duimbreed toe, tot Federer bij een 3-4-stand een breakpunt forceerde. Nadal stond onder druk, maar zette de scheve situatie helemaal recht. Het publiek (dat duidelijk genoot van de hoogstaande partij) voelde het aan: een tiebreak was onvermijdelijk. Daarin trok een ontketende Federer aan het langste eind: 6-7 (3/7). 

Lees nu

Roger Federer kan zich na het kloppen van Nadal opmaken voor het veroveren van zijn negende titel op Wimbledon. Mits Novak Djokovic een beetje meewerkt.

In het tweede bedrijf liet Federer al snel twee breakkansen liggen. Dat brak hem zuur op, want Nadal ging nadien door de opslag van zijn eeuwige rivaal. Een mentale tik voor ‘FedExpress’. De 33-jarige Spanjaard bleef vervolgens het gaspedaal induwen, Federer moest andermaal zijn service inleveren. Nadal sleepte zo de tweede set eenvoudig in de wacht: 6-1. 

Federer moest even herbronnen. Zou Nadal doorstomen? Neen. De Zwitser pakte uit met toptennis en liep (na enkele heerlijke punten) uit tot een 1-3-voorsprong. De handen op elkaar in de tribune. Puur genieten. Wat een niveau.

Nadal probeerde te reageren en dwong vier breakkansen af. Maar ‘King Roger’ werkte ze allemaal weg. Na enkele hoogstaande rally’s stond de 1-4 op het bord. Nadal boog het hoofd en zag hoe Federer de derde set helemaal naar zijn hand zette: 3-6.

Ook in het vierde bedrijf nam de Zwitser de bovenhand. Federer forceerde een nieuwe break, alarmfase rood voor Nadal. ‘Rafa’ deed wat hij kon, maar slaagde er niet meer in het tij te keren. Federer haalde de vierde en laatste set binnen: 4-6. De vijfde wedstrijdbal was de goede. Game, set, match. En wat voor een match. In de finale kruist Federer zondag de degens met Novak Djokovic.

Beeld AFP