Direct naar artikelinhoud
Brexit

Theresa May in laatste BBC-interview: ‘Ik vertrek met teleurstelling en trots’

Theresa May in laatste BBC-interview: ‘Ik vertrek met teleurstelling en trots’
Beeld AP

De Britse premier Theresa May neemt later deze maand met gemengde gevoelens van “trots en teleurstelling” afscheid als partijleider en eerste minister. Dat zei ze in een laatste tv-interview met de Britse publieke zender BBC.

Op de vraag met welk gevoel ze vertrekt, antwoordde May: “Ik denk dat het een mix is van trots over het werk dat ik heb gedaan. En ook een graad van teleurstelling omdat er meer was dat ik wilde doen. Er zijn momenten geweest dat ik hier zat en wenste dat we brexit voor elkaar hadden. Dat ik wenste dat we dat hadden bereikt.”

May kondigde eerder haar vertrek aan omdat ze er niet in was geslaagd goedkeuring te krijgen van het Britse parlement voor het akkoord dat ze sloot met de EU over het vertrek van Groot-Brittannië uit de unie. Ze zegt nu dat ze “de tegenstand in het parlement heeft onderschat”.

Theresa May en haar echtgenoot Philip trekken op 24 juli de deur van Downing Street 10 achter zich dicht. De Conservatieve partij van May is op dit moment bezig met het kiezen van een opvolger. Boris Johnson en Jeremy Hunt zijn in de race. Op 23 juli zal bekend gemaakt worden wie de nieuwe partijvoorzitter en premier wordt.

May stapt na haar vertrek niet uit de politiek. Ze zal als parlementslid blijven zetelen voor het kiesdistrict Maidenhead.