Dader van schietpartij is dood, 9 doden en 16 gewonden

In de Zuid-Duitse stad München heeft de politie na een grootscheepse klopjacht de dader gevonden van een schietpartij aan een winkelcentrum in het stadsdeel Moosach. Daarbij zijn negen doden gevallen en raakten 16 mensen gewond. De dader handelde alleen en heeft zelfmoord gepleegd.
AFP or licensors

Na Parijs, Brussel en Nice is nu ook München in de ban van de terreur. Gisteravond sloeg een schutter toe aan het Olympia-winkelcentrum in Moosach, in het noorden van München. In de loop van de avond viel het openbare leven in München volledig stil: het openbaar vervoer lag plat, het station München Hauptbahnhof werd ontruimd en alle handelszaken gingen dicht. Burgers werden opgeroepen binnen te blijven en het nieuws te volgen via radio of televisie.

De ordediensten hebben urenlang een grote veiligheidsoperatie gehouden om de dader van de schietpartij te vatten. Daarbij werden ook helikopters en special forces ingezet.

Door de lockdown van de stad raakten veel mensen niet thuis. De Duitse spoorwegen stelden voor hen slaaptreinen ter beschikking. Ook hotels en moskeeën bleven open voor al wie onderdak nodig heeft.

Merkel en Duitse Veiligheidsraad komen bijeen

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft zijn vakantie in de Verenigde Staten onderbroken en keert ijlings terug. Hij wordt vandaag in München verwacht. Ook vandaag komt de Duitse Nationale Veiligheidsraad bijeen in Berlijn, onder leiding van bondskanselier Angela Merkel.

Over de dader en zijn mogelijke motieven blijft het momenteel koffiedik kijken. Op de sociale media gonst het van de geruchten dat het zou gaan om moslimterrorisme, maar de politie benadrukt dat daarover nog niets bekend is. "Daarvoor is het nog veel te vroeg", luidt het.

Hoe dan ook is het de tweede keer in een week tijd dat Duitsland wordt opgeschrikt door een terreuraanval. Maandagavond raakten vier reizigers gewond toen een jonge Afghaan toesloeg met een bijl op een trein in Würzburg.

Meest gelezen