Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Nieuwe gelekte e-mails Britse ambassadeur: “Trump trok VS terug uit kernakkoord ‘om Obama te treiteren’”

Kim Darroch.Beeld AP

In nieuwe gelekte e-mails van Kim Darroch die vandaag gepubliceerd werden door de Britse krant Mail on Sunday, schrijft de ondertussen opgestapte ambassadeur dat Trump de VS enkel terugtrok uit het nucleair akkoord met Iran, omdat de deal werd afgesloten onder Obama. Een “daad van diplomatiek vandalisme”, stelde Darroch. Ondertussen heeft de Britse politie een verdachte in het vizier die de e-mails van Darroch zou gelekt hebben, meldt de Sunday Times vandaag.

Video wordt geladen...

Volgens de Mail on Sunday schreef Darroch de e-mail nadat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson er in 2018 bij de VS op had aandrongen om niet uit het nucleair akkoord te stappen. Na Johnsons terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de VS schreef Darroch dat Trump zich uit het akkoord wilde terugtrekken om “persoonlijkheidsredenen”.

“De uitkomst illustreert de paradox van dit Witte Huis: je krijgt buitengewone toegang, ziet iedereen behalve de president; maar wat de kern van de zaak betreft, is de administratie ingesteld op een zaak van diplomatiek vandalisme: schijnbaar voor ideologische en persoonlijkheidsredenen: het was Obama’s deal”, schreef de Britse ambassadeur.

Hij wees ook op de verdeeldheid onder Trumps adviseurs over de zaak en “bovendien kunnen ze geen strategie voor ‘de dag nadien’ formuleren en uit contacten met het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen blijkt dat er geen plan is voor contacten met partners en bondgenoten, zowel in Europa als in de regio.”

In e-mails die vorige week werden gepubliceerd, noemde de Britse ambassadeur de Trump-administratie “klungelig en onbekwaam”. Dat wekte de woede op van Donald Trump, die Darroch omschreef als “een erg domme kerel” met wie hij niet langer zaken wilde doen. Woensdag stapte de ambassadeur zelf op, omdat het volgens hem “onmogelijk” was om zijn job uit te oefenen.

Politie waarschuwde voor publicatie

De nieuwste gelekte e-mails verschijnen vandaag in de krant ondanks een waarschuwing van de Britse politie, die eerder deze week stelde dat journalisten die de communicatie van de ambassadeur uitbrengen de wet kunnen overtreden. 

Zowel politici als de media verzetten zich echter tegen de waarschuwing van Scotland Yard. Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zegt dat hij het recht van de pers om de lekken te publiceren “met hand en tand zal verdedigen als ze vinden dat het in het openbaar belang is”. Boris Johnson, die net als Hunt in de running is om Theresa May op te volgen als premier, stelde dat de verantwoordelijke voor het lek moet opgespoord worden, maar dat het fout was van de politie om de media te viseren. “Het kan niet juist zijn dat kranten of een andere media-organisatie die dergelijk materiaal publiceert vervolging riskeren”, zei Johnson.

Zaak van openbaar belang

Een woordvoerder van de Mail on Sunday verdedigt de beslissing om opnieuw e-mails van Darroch te publiceren. “Wat kan er meer in het openbaar belang zijn dan een beter begrip van de manier waarop deze beslissing werd genomen (de uitstap van de VS uit het nucleair akkoord, red.), iets dat ernstige gevolgen kan hebben voor de wereldvrede?”, stelde hij. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde echter dat het “geen nieuws” was dat de VS en het VK van mening verschillen over de manier waarop moet verhinderd worden dat Iran een kernwapen in handen krijgt.

De Sunday Times bericht vandaag op gezag van bronnen binnen de Britse regering dat de politie een verdachte in het vizier heeft die de e-mails van Darroch zou gelekt hebben. “Ze denken dat ze weten wie het gelekt heeft”, vertelde een anonieme overheidsbron aan de krant. “Het was iemand met toegang tot historische documenten. Ze openden ze en namen een heleboel materiaal. Het was behoorlijk grof.” Volgens de bron wordt er nu een dossier uitgewerkt om een rechtszaak tegen de verdachte in kwestie aan te spannen.