BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Calvo: “Een Vlaamse meerderheid is wenselijk, maar niet noodzakelijk”

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo roept Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) op de gesprekken voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering "zo snel mogelijk" te hervatten. "Men mag niet berusten in de impasse", zo zei Calvo in De Ochtend. Op federaal gebied is Calvo van mening dat een Vlaamse meerderheid wenselijk is, maar “niet noodzakelijk”. 

219 reacties

  • Lydie Teblick

    5 jaar geleden
    Groen hebben Vlaanderen verraden door met Ecolo on zee te gaan ! VERRADERS op en TOP !
  • David Lievens

    5 jaar geleden
    guido Bervoets, je kan je vasthouden aan die cijfers, maar alles bij elkaar won rechts. Die 1,4% winnen ze op spa, niet op nva. Die gaven hun stemmen af aan Vl belang. Alleen Vl belang won meer procenten dan nva er verloor, meer dan 5% extra zelfs. En groen won minder procenten dan spa verloor. Bijgevolg een echte pyrrusoverwinning voor groen.
  • hannes leo

    5 jaar geleden
    Een Vlaamse minderheid in een federale regering moet kunnen. Als je dan bedenkt dat de Franstalige meerderheid ook een minderheid is omdat een gekozen Franstalig parlementslid heel wat minder stemmen moet halen om verkozen te worden dan ben je goed bezig. Een minderheid die het land gaat besturen en waarschijnlijk een herziening van de financieringswet gaat goedkeuren zodat de transfers nog zullen toenemen.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Een Vlaamse minderheid in de federale regering betekent enkel dat de Vlaamse partijen daar de Vlamingen niet voor een meerderheid vertegenwoordigen. Dat betekent niet dat de Walen een meerderheid hebben waarmee ze hun zin kunnen doordrijven. In het parlement zijn trouwens 89 van de 150 zetels Nederlandstalig. Calvo heeft dus gewoon gelijk. Het is natuurlijk wenselijk maar niet essentieel.
  • guido Bervoets

    5 jaar geleden
    Van 8,7% naar 10,1% is geen geweldige grote stijging Vanaeken J. maar het is alleszins beter dan een daling van 32,5% naar 24,8% wat de N-VA aan de hand heeft. Zeker als je vorig jaar bij de gemeenteverkiezingen al een nederlaag leed en de gedachte leefde dat ze in 2019 incontournable zouden worden en dat ze iedereen de les zouden kunnen spellen. Heel wat beter zelfs. Niet?