Direct naar artikelinhoud
Politiek

Pieter De Crem wil dat CD&V radicaal verandert en de banden met de standen doorknipt

Pieter De Crem wil dat CD&V radicaal verandert en de banden met de standen doorknipt
Beeld Photo News

Het moet radicaal anders bij CD&V, vindt ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Stap 1: een nieuwe voorzitter, die de invloed van standenorganisaties als Beweging.net en de Boerenbond aan banden legt. Stap 2: duidelijke standpunten. Of De Crem zelf kandidaat-voorzitter is? ‘Ik zeg niet ja en niet nee.’

“Geen verhaal, te wollig, te weinig concreet en de perceptie van een loser-partij.” Dat is het harde oordeel van de Oost-Vlaamse CD&V-jongeren over hun partij en waarom het zo misging op 26 mei. “CD&V is bang om standpunten in te nemen, uit vrees iemand tegen de schenen te schoppen”, klinkt het. 

“Een analyse die ik ook had kunnen maken”, zei ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem in VTM Nieuws. “CD&V moet recht op doel afgaan en de zaken benoemen zoals ze zijn. We moeten een echte volkspartij zijn met duidelijke standpunten.”

En die mogen wat rechtser, vindt De Crem, samen met Hendrik Bogaert een van de laatste nationale CD&V-boegbeelden op rechts. “Wij hebben te vaak een syndicale agenda verdedigd”, vindt De Crem. Al slaat hij ook mea culpa, omdat hij er niet in slaagde de top daarvan te overtuigen.

Niet ja, niet nee

Een nieuwe voorzitter moet het tij doen keren. Iedereen kijkt in de eerste plaats naar ‘reddende engel’ Hilde Crevits. De Crem blijft op de vlakte. “Bij ons kiezen de leden een voorzitter, op basis van een programma”, reageert hij droogjes. “Maar het zal een radicale koerswijziging moeten zijn.”

Opvallend: hij sluit zelf niet uit kandidaat te zijn, ondanks het feit dat hij eerder zijn nationale afscheid aankondigde. “Ik zeg niet ja en niet nee. In ieder geval zal intern een belangrijke stap gezet moeten worden: de band met de standsorganisaties moet resoluut worden doorgeknipt.” 

De standen – Beweging.net, Boerenbond en in mindere mate Unizo – hebben in de partij nog altijd veel te zeggen, zowel wat concrete dossiers als de lijstvorming betreft. De Crem vraagt zich af waarom de partij dat nog toelaat, terwijl de christelijke vakbond anderzijds oproept om niet op CD&V te stemmen. 

De partijtop wenst niet te reageren op de analyse van De Crem. Er wordt benadrukt dat een twaalfkoppige werkgroep bezig is met een grondige analyse van het verkiezingsresultaat.

Niet zonder N-VA

De Crem herhaalde gisteren ook dat CD&V niet in een federale regering stapt zonder N-VA. “Ik zie dat in deze regeringsvorming een paars motorblok vorm krijgt, met een groen stuur”, zei De Crem. “Maar het is voor ons onhoudbaar, niet werkbaar en niet wenselijk om van een paars-groene coalitie deel uit te maken.” 

Liberalen, socialisten en groenen hebben samen een zeer nipte meerderheid in de Kamer. CD&V erbij nemen zou die meerderheid stabieler maken, maar De Crem zegt dus njet. “PS-voorzitter Di Rupo wil zijn eigen financieringswet opnieuw herzien. Dus is waakzaamheid geboden voor Vlaanderen. 

Dat kan niet zonder Vlaamse meerderheid in de federale regering”, zegt De Crem, die vicepremier was in de regering-Di Rupo, die geen Vlaamse meerderheid had. Zonder N-VA is een Vlaamse meerderheid onmogelijk. Maar N-VA is wel aan zet en moet met de PS aan tafel, vindt hij. “Het is al te gemakkelijk als ze als grootste partij van Vlaanderen niet in de meerderheid zou zitten.” 

Ook wat de Vlaamse formatie betreft, zit hij N-VA achter de veren.“Ik denk dat de startknop vanaf deze week opnieuw zal worden ingedrukt worden.”

N-VA-voozitter Bart De Wever pauzeerde de Vlaamse onderhandelingen tot eind juli, omdat hij eerst meer duidelijkheid wil over de federale formatie. Maar volgens De Crem is lang genoeg gewacht, zeker omdat de Waalse en Brusselse regeringsvorming al veel verder staat. 

De Wever is intussen terug van een burgemeestersbijeenkomst in Colombia, en moet volgens De Crem zo snel mogelijk een Vlaamse regering vormen.