Direct naar artikelinhoud
Orlandi-mysterie

Dan toch menselijke resten gevonden in het Vaticaan

De zoektocht in het Vaticaan naar Emanuela Orlandi gaat verder.Beeld EPA

In de zoektocht naar het verdwenen meisje Emanuela Orlandi zijn dan toch menselijke resten gevonden op het kerkhof. En zo blijft het Orlandi-mysterie, dat Rome al 36 jaar in de ban houdt, nog steeds overeind. Het Vaticaan hoopt dit weekend uitsluitsel te kunnen geven.

Onder grote belangstelling werden vorige donderdag twee graftombes geopend op het Teutoonse kerkhof in het Vaticaan. Na een anonieme en vrij summiere tip lieten de autoriteiten de graftombes van twee 19de-eeuwse Duitse prinsessen openen. 

Het onderzoek kaderde in de jarenlange zoektocht naar de verdwenen Emanuela Orlandi, de tienerdochter van een Vaticaan-medewerker. Tot ieders verbazing bleken de geopende graven van prinses Sophie Von Hohenhole en prinses Carlotta Federica van Mecklenburg helemaal leeg. Het Vaticaan verspreidde daarop een kort persbericht, waarna iedereen afdroop.

Sisser

Nu blijkt evenwel dat er dit weekend alsnog menselijke resten werden teruggevonden, en dit onder het plaveisel, nabij de graven, zo meldt Alessandro Gisotti, de woordvoerder van het Vaticaan. Het kerkhof zou in de jaren 60 en 70 verbouwd zijn, waardoor de restanten van de twee prinsessen mogelijk verplaatst zijn. Of zou het toch om andere resten gaan? Volgende zaterdag zal de plaat worden verwijderd om de vondst te kunnen laten onderzoeken door forensische experts. De familie Orlandi is door het Vaticaan gevraagd om op 20 juli aanwezig te zijn als het gat zal worden onderzocht. De autoriteiten hebben het gebied intussen afgezet.

Voor de nabestaanden van Emanuela Orlandi breken dus alsnog spannende tijden aan. Ze hadden zich er al mee verzoend dat ook deze zoektocht op een sisser was uitgedraaid. Nu is er opnieuw een sprenkeltje hoop dat alsnog een mogelijk spoor is gevonden. De familie Orlandi is sinds 1983 op zoek naar Emanuela. De toen 15-jarige verdween toen ze op weg was naar de muziekles in een Vaticaans muziekinstituut in Rome. Haar verdwijning is in Italië al vele jaren de aanleiding voor geruchten en complottheorieën.