Direct naar artikelinhoud
Wimbledon

‘Pure arrogantie’ of ‘speciale traditie’? Djokovic eet gras na Wimbledon-zege

‘Pure arrogantie’ of ‘speciale traditie’? Djokovic eet gras na Wimbledon-zege
Beeld AFP

Het was een opvallend beeld na de Wimbledon-finale van gisteren: Novak Djokovic (32) die wat grassprieten plukte en opat om zijn vijfde eindzege te vieren. ‘Pure arrogantie’, vonden verschillende twitteraars, maar voor Djokovic is het louter traditie.

“Het was op mentaal vlak misschien wel de zwaarste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld”, sprak Djokovic na de match van vijf uur. De Serviër haalde het van Roger Federer in vijf sets: 7-6 (7/5), 1-6, 7-6 (7/4), 4-6, 13-12 (7/3). “In fysiek opzicht was de finale van het Australian Open in 2012 tegen Nadal van zes uur het zwaarst, maar deze was mentaal van een ander niveau. Deze wedstrijd had alles. Het had makkelijk op de kant van Federer kunnen vallen. Maar op de belangrijkste momenten, in de drie tiebreaks, heb ik mijn beste tennis kunnen laten zien.” 

Nadat Federer de match eindigde en Djokovic won, pakte de Serviër uit met een opmerkelijke viering. Hij tuurde eerst naar de tribunes en ging dan door zijn knieën om wat gras te plukken en op te eten. De meeste toeschouwers reageerden verontwaardigd, maar voor de trouwe volgers van de nummer één was het geen verrassing.

“Dat ik gras eet? Dat is een beetje traditie geworden”, zei Djokovic zelf na zijn overwinning van vorig jaar. “Ik deed het na mijn eerste overwinning hier in 2011 en nam me voor om het te blijven doen. Het was één van mijn grootste dromen om ooit Wimbledon te winnen. Toen ik zeven of acht jaar oud was, maakte ik de Wimbledon-trofee na en die stak ik dan in de lucht voor mijn raam. “Als ik ooit echt win, moet ik wat gras eten”, bedacht ik me eens. Geen idee waar dat idee vandaan kwam, maar in 2011 deed ik het wel. 

Dezelfde aanmoedigingen als Federer

Op het Centre Court was het publiek gisteren duidelijk op de hand van Federer, die daardoor volgens Djokovic het mentale voordeel had. “Op sommige momenten probeer ik het te negeren, wat vrij lastig is. Als het publiek ‘Roger’ schreeuwt, dan doe ik net alsof ik ‘Novak’ hoor. Dat klinkt zielig, maar het is wel zo”, aldus de Serviër. “Hopelijk krijg ik over vijf jaar dezelfde aanmoedigingen.”

Ook Boris Becker,  tussen 2013 en 2016 coach van Djokovic en tijdens Wimbledon analist voor de BBC, merkte de duidelijke voorkeur voor Federer op. “Ik vind dat Djokovic meer respect verdient”, aldus Becker. “Federer is de beste tennisser aller tijden en verdient ook alle lof die hij krijgt. Maar anderzijds verdient iemand die Wimbledon al vijf keer won toch ook wat meer erkenning.”

Djokovic heeft nu 16 grandslams op zijn palmares en nadert zo op Nadal (18) en Federer (20). “Maar die jongens winnen ook nog altijd grandslams”, zegt Djokovic daar zelf over. “In zekere zin vullen we elkaar aan. We maken mekaar sterker. Waarschijnlijk komt het alleen door hen dat ik nog altijd dit niveau haal. Het feit dat zij geschiedenis schrijven, motiveert me om hetzelfde te doen.”

Twitter bericht wordt geladen...