Direct naar artikelinhoud
Dierenmishandeling

Belgische supermarkten verkochten melkproducten van mishandelde koeien

Foto ter illustratieBeeld ANP

Op beelden die een Duitse dierenrechtenorganisatie maakte is te zien hoe de koeien van het grootste melkveebedrijf in de Duitse deelstaat Beieren ernstig mishandeld worden. Ook Belgische supermarkten verkopen kazen die afkomstig zijn van het bedrijf.

De Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz maakte in mei en juni met een verborgen camera beelden in het Duitse melkveebedrijf Endres in Bad Grönenbach. Op die beelden is te zien hoe melkkoeien worden geschopt, gestoken met scherpe voorwerpen en voortgesleept met tractoren. Toen de beelden enkele dagen geleden verspreid werden in Duitsland dienden meerdere mensen klacht in tegen de bedrijfsleider en diverse werknemers.

Els van Campenhout, campagnecoördinator van Animal Rights, zegt dat de kazen van het melkveebedrijf Endres ook in België verkocht werden door de supermarktketens Albert Heijn, Delhaize en Colruyt. Een groot deel van de geproduceerde melk wordt namelijk afgenomen door kaasmaker Käserei Champignon, de producent van onder meer de merken Cambozola en Rougette. “Het is tijd dat de consument begrijpt dat aan zuivel net zoveel bloed kleeft als aan vlees”, zegt Van Campenhout. “De koeien en kalveren verdienen medeleven.”

De fabrikant Käserei Champignon heeft intussen meegedeeld dat het niet meer samenwerkt met het betrokken melkveebedrijf. Toch heeft Delhaize beslist om de samenwerking met de leverancier “tot nader order” op te schorten. “We verkochten één melkproduct van Käserei Champignon, maar we gaan voorlopig geen nieuwe bestellingen meer plaatsen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. De supermarktketen vraagt aan de leverancier “de nodige garanties om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren”.