Direct naar artikelinhoud
Ebola

VN: honderden miljoenen nodig tegen ebola

Mark Lowcock, chef humanitaire zaken van de VN.Beeld AP

De ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo kan veel langer gaan duren en veel meer geld en levens kosten, tenzij de VN-lidstaten nu honderden miljoenen dollars ter beschikking stellen. Dat zei VN-chef voor humanitaire zaken Mark Lowcock zondag.

Sprekend voor een bijeenkomst in Genève om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ebola-uitbraak in Congo, riep Lowcock de VN-lidstaten ook op om het geweld in het gebied te helpen beëindigen.

Sinds het begin van de ebola-uitbraak in Oost-Congo, iets meer dan een jaar geleden, heeft de virusinfectie nu ook de miljoenenstad Goma bereikt. Bij een priester die zondag in Goma aankwam, is ebola vastgesteld, zei het ministerie van Volksgezondheid zondagavond. Het risico van verspreiding in de stad wordt echter laag ingeschat, omdat de patiënt snel was geïdentificeerd en geïsoleerd. Ook is de patiënt nu naar een behandelcentrum in Butembo gebracht, zei woordvoerster Jessica Ilunga.

Tot nu toe zijn in totaal 2.489 mensen met ebola besmet, 1.665 mensen zijn al aan het virus gestorven. Na de verwoestende epidemie in West-Afrika in 2014-2015, met meer dan 11.000 doden, is dit de ergste ebola-uitbraak tot nu toe.