Direct naar artikelinhoud
Vier vragen

Een zwarte, vrouwelijke 007? ‘Vroeger moest James Bond er gewoon goed uitzien en kunnen vechten’

Lashana Lynch, de nieuwe 007.Beeld REUTERS

In Bond 25, de nieuwste James Bond-film die begin volgend jaar verwacht wordt, zou niet Daniel Craig, maar wel Brits actrice Lashana Lynch codenaam 007 dragen. Is het pad naar een vrouwelijke James Bond zo geëffend? Vier vragen aan James Bond- kenner en auteur van het boek 50 jaar James Bond Raymond Rombout. 

Hoe baanbrekend is het dat het personage van Lashana Lynch het nummer 007 krijgt toebedeeld?

“Dat is nog niet duidelijk. Eon Productions heeft natuurlijk wel een film te promoten. Acht maanden voor de film dit soort nieuws bekendmaken, doet de hele wereld wel weer over James Bond praten. Over een maand zullen ze ons vertellen wie het liedje zal zingen. Dat hoort er allemaal bij. Op zich is er nog niet veel gelost. Het enige wat we tot nu toe weten is dat er in de nieuwe James Bond-film, Bond 25, een scène zit waarin een vrouw wordt aangesproken met ‘agent 007’, de codenaam van James Bond. En dat James Bond zelf op retraite in Jamaica zit. Dat brengt natuurlijk tal van theorieën met zich mee, maar ik denk dat we niet te voorbarig moeten zijn.”

Dat wil dus niet zeggen dat Lynch daadwerkelijk de nieuwe Bond zal worden?

“Sinds Daniel Craig (in 2015, KS) heeft bekendgemaakt dat hij zijn tux aan de wilgen zou hangen, wordt er druk gespeculeerd over wie de iconische rol zal vertolken. Idris Elba voerde lang de geruchtenmolen aan, en nu plots verschijnt Lashana Lynch op het toneel. Hoewel ze al een aantal films op haar conto heeft staan, vrees ik dat mevrouw Lynch toch nog te licht is om zo’n iconische rol te kunnen dragen. Dat zeg ik niet omdat ze een vrouw is. Maar herinner je je nog de kritiek die Daniel Craig kreeg toen hij voor het eerst naar buiten kwam als de nieuwe James Bond? Een blonde man, dat kon niet. Vroeger moest James Bond er gewoon goed uitzien en kunnen vechten, vandaag ligt er veel meer gewicht op de schouders.”

Maar is de franchise dan niet toe aan een grondige vernieuwing?

“Meer dan waarschijnlijk. En die zal zich snel aankondigen, het is een interessant tijdstip. Uiteindelijk is het verhaal van James Bond al zestig jaar aan de gang als we de boeken meetellen, en is het al die tijd maar in handen geweest van vijf mensen. Het kan zijn dat de rechten verkocht worden. In dat geval bestaat de kans dat er zakenmensen aan het roer komen die wel weten hoe ze een goede film moeten maken, maar misschien aan de ziel van James Bond zullen raken. Dat James Bond een Brit is, hoe hij zich voortbeweegt… al die geijkte zaken die al die jaren tot de schatkamer van James Bond zijn gaan behoren zullen we dan verliezen. De vernieuwing zal interessant zijn, maar ik weet niet of ze zo positief zal zijn.”

Een vrouwelijke Bond, die op de koop toe nog eens een donkere huid heeft, zou gezien de tijdsgeest nochtans wel een krachtig signaal zijn.

“Zowat elke James Bond-film probeert de tijdsgeest te vertalen, of zelfs voor te zijn. Het is logisch dat men hier qua cast en plot ook rekening heeft gehouden met wat er in de maatschappij van vandaag leeft. De #MeToo-beweging bijvoorbeeld is daarin nog steeds heel belangrijk en ook daarin is Bond geëvolueerd. De tijden van Goldfinger waarin Bond een vrouw op de kont sloeg en zei ‘Maak je maar even uit de voeten, de mannen moeten praten’ is gelukkig wel voorbij. En nu dit hoogstwaarschijnlijk de laatste film is met Daniel Craig in de hoedanigheid als James Bond, zullen ze veranderingen moeten doorvoeren. Ik weet alleen niet hoever ze daarin zullen gaan. Dat zal vermoedelijk pas na Bond 25 duidelijk worden.”