Direct naar artikelinhoud
Games

Binnenkort geen ‘kat in een bakkie’ meer? Na 15 jaar krijgt FIFA-game nieuwe stemmen

Jeroen Grueter (links) en Sierd de Vos (rechts) tijdens de opnames voor ‘FIFA 20'.Beeld RV

Vergeet uitdrukkingen als ‘kat in een bakkie’ of ‘een kind kan de was doen’. Dankzij de nieuwe commentator Sierd de Vos schreeuwen fans van de populaire voetbalgame FIFA vanaf september dingen als ‘boem, koekoek, confetti’ of ‘ratata’ door de woonkamer.

In Nederland is Sierd de Vos, tegenwoordig aan de slag bij Ziggo Sport, met ruime voorsprong de bekendste en beruchtste voetbalcommentator. Hij maakt er een gewoonte van om tijdens voetbalwedstrijden restaurants te tippen, steekt zijn voorliefde voor Atlético Madrid niet onder stoelen of banken en liet ooit ‘on air’ weten dat Real Madrid-spelers Pepe en Marcelo volgens hem geestelijk niet helemaal volwaardig zijn. 

In België is de man een nobele onbekende. Maar daar komt vanaf september verandering in. Dan wordt De Vos de nieuwe hoofdcommentator van de razend populaire voetbalgame FIFA. Samen met zijn NOS-collega Jeroen Grueter neemt hij na vijftien jaar de fakkel over van het duo Evert ten Napel en Youri Mulder. 

Sierd de Vos, Jeroen Grueter en Milan van Dongen tijdens de bekendmaking van de nieuwe commentatoren van ‘FIFA 20', in Utrecht.Beeld ANP

Ten Napel en Mulder smokkelden de voorbije jaren op subtiele wijze een heleboel oer-Nederlandse uitdrukkingen ons vocabularium binnen. Bij iedereen die ooit al eens FIFA speelde klinken zinnetjes als ‘kat in een bakkie’ of ‘lek als een mandje’ vertrouwd in de oren. Als het aan De Vos ligt komen daar binnenkort nog een paar typische uitdrukkingen bij. De uitroep ‘koekoek’, bijvoorbeeld, wanneer Messi nog maar eens een tegenstander door de benen speelt. Of ‘ratata’ na een geslaagde counter.

De voorbije twaalf maanden zaten De Vos en Grueter in totaal 96 dagen in de opnamestudio, goed voor meer dan zestien miljoen zinnetjes. Spelersnamen, spelsituaties, inleidingen op een wedstrijd, anekdotes… tot er voldoende tekst in de database zat om elke digitale wedstrijd te becommentariëren. 

“Een jaar lang heb ik geen enkele vrije dag gehad”, vertelt De Vos aan de telefoon. Dat heeft hij ervoor over. “Voor een commentator is dit het hoogste wat je kunt bereiken. Ik voel me als een voetballer die voor het eerst voor zijn nationale ploeg de wei in mag.” 

Al zat dat debuut er al een tijdje aan te komen. De Vos: “Ik wil niet onbescheiden klinken, maar ik word in allerhande polls al jaren verkozen tot beste voetbalcommentator van Nederland. Mensen klampten me aan om te vragen wanneer ik nu eindelijk in FIFA te horen zou zijn. Een paar jaar geleden werd er zelfs een petitie met 140.000 handtekeningen aan de makers van de game overhandigd.  Omdat die vraag maar bleef komen, werd het op den duur zelfs een beetje gênant om bij Ziggo Sport met Youri Mulder aan het koffieapparaat te staan.” 

Kenner van Spaans voetbal

Voor Vlaamse gamers wordt het even wennen aan het wel heel enthousiaste commentaar van De Vos. Hij zet ‘Rood’ van Marco Borsato in wanneer een speler van het veld wordt gestuurd, doet het geluid van een brommer na bij een snelle tegenaanval en draait de volumeknop om de haverklap helemaal open. 

“Sinds een paar jaar becommentariëren we bij Ziggo wedstrijden niet meer van in het stadion”, legt hij uit. “Om toch de sfeer in zo’n wedstrijd te krijgen, heb ik een eigen stijl ontwikkeld.” Daar horen dus ook culinaire tips bij. “Ik ben als specialist van het Spaanse voetbal jarenlang bijna elk weekend naar Madrid, Barcelona of Valencia gevlogen. Daar leerde ik een heleboel fantastische restaurants kennen. Ik kreeg ook tips van mensen als Iker Casillas, voormalig doelman van Real Madrid, die me precies lieten weten waar ik moest zijn en wat ik daar moest bestellen. Het zou zonde zijn om die dingen niet met de kijkers te delen. Bovendien is het een ideale manier om dode momenten in een wedstrijd te overbruggen.” 

Van een Vlaams commentaarduo is er bij het populaire voetbalspel voorlopig geen sprake. Een te grote investering voor de te kleine Nederlandstalige markt. “Ik ben er nochtans van overtuigd dat Frank Raes dat geweldig zou doen”, zegt De Vos. “Maar ook in Vlaanderen zullen jullie het dus met mij moeten doen. Als dat niet bevalt, geen probleem, dan zet je ons toch gewoon wat zachter.” 

Twitter bericht wordt geladen...