Elektrische fiets, e-bike of speed pedelec: wat is nu echt het verschil en met welke regels moet je rekening houden?
Volledig scherm
Elektrische fiets, e-bike of speed pedelec: wat is nu echt het verschil en met welke regels moet je rekening houden? © Shutterstock

Elektrische fiets versus speed pedelec: wat is nu het verschil?

SparenHebt u een elektrische fiets of wil u er een kopen? Is het een fiets die u ondersteuning biedt tot hoogstens 25 km/u? Of geeft hij u nog een extra duwtje in de rug zodat u nog hogere snelheden haalt? Moet u er dan mee op de baan rijden of mag u nog op het fietspad? En moet u een verzekering nemen?

36 reacties

  • Donald Deblaere

    5 jaar geleden
    Wat met de wielertoeristen die met 2 drie op het fietspad flitsen en mijn elektrische fiets (max 25 km/h) inhalen aan 40 km per uur, zonder ook maar een belleke te laten rinkelen? Staat niet op hun koersfiets ten andere wegens niet aerodynamisch. Al meerdere keren een bult geschrokken op het fietspad.
  • Nawara nawashi

    5 jaar geleden
    Er is een app op de markt voor je smartphone. Via bluetooth van je fiets kun je de snelheid aanpassen. Geen dongle, want dat kunnen ze zien. Uw app sluiten is einde van de toepassing. Je hebt enkel je smartphone nodig in een bereik van 3 meter. Je kan dan via deze app de trap ondersteuning limiet onderbreken, dus hoe harder je trapt des te meer ondersteuning. Ik heb reeds met mijn fiets gelimiteerd tot 25 per uur makkelijk meer dan 50 kunnen rijden. Toch is mijn fiets wettelijk gelimiteerd op 25
  • Jeroen Deschrijver

    5 jaar geleden
    Hans Peeters, vele fietsers kennen er ook wat van hoor. Ze denken dat ze overal voorrang hebben. Zonder kijken steken ze over op een zebrapad en als ze dan ternauwernood aan een ongeluk ontsnappen kafferen ze de chauffeur die een ongeluk door hun stommiteit vermeden heeft nog uit. Niet allemaal uiteraard maar je ziet het dikwijls.
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    @Steven Avonts, de spijker op de kop, maar ook verbieden op het fietspad: bakfietsen of karren breder dan 75cm (wat trouwens in de wet staat). Ben Weyts heeft door zijn lakse aanpak en oogkleppenmentaliteit van onze fietspaden racebanen gemaakt.
  • Jean De Grande

    5 jaar geleden
    Peter Buyck, mensen met hersenen willen geen windmolens. Die willen kerncentrales.