Aantal egels in Vlaanderen in tien jaar tijd gehalveerd

Een actieplan dringt zich op om de egels te beschermen. © Boumediene Belbachir

Het aantal egels is in Vlaanderen tussen 2008 en 2018 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in samenwerking met Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Amy Cornelissen

De studie maakt gebruik van de 6.079 meldingen die sinds 2008 zijn ingegeven in de databank waarnemingen.be. 'Het is niet zo dat we jaarlijks minder waarnemingen binnenkrijgen', zo nuanceert Diemer Vercayie, wetenschappelijk medewerker van Natuurpunt. 'Want op tien jaar tijd is het aantal mensen dat waarnemingen instuurt, toegenomen. Daarom is er een correctie doorgevoerd op basis van de "zoekinspanningen". En daaruit komt die sterk dalende trend naar voren.'

'Egelwegels'

De precieze oorzaak van de achteruitgang is nog niet duidelijk. Er zijn wel enkele factoren die een rol kunnen spelen. Egels zijn vaak slachtoffers van het verkeer en het dichte wegennet van België. Daarnaast is het aantal insecten gedaald, waardoor de overlevingskansen van de egel verminderen. ‘Maar het valt niet uit te sluiten dat er nog andere factoren zijn die een rol spelen. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig’, zegt Vercayie.

‘Een actieplan of soortbeschermingsplan met concrete maatregelen dringt zich op’, zo klinkt het bij Natuurpunt. Ze pleiten onder meer voor ‘egelwegels’. Dat wil zeggen dat tuineigenaars openingen maken in de omheining van hun tuin om zo de tuinen met elkaar te verbinden, zodat de egels de drukke straat niet hoeven over te steken.