JoAnn Morgan was op 28-jarige leeftijd de eerste en enige vrouwelijke ingenieur die het controlecentrum diende.
Volledig scherm
JoAnn Morgan was op 28-jarige leeftijd de eerste en enige vrouwelijke ingenieur die het controlecentrum diende. © AP

Ontmoet JoAnn Morgan, de enige vrouw in het controlecentrum tijdens de lancering van Apollo 11

Exact vijftig jaar geleden werd de Apollo 11 gelanceerd, de maanmissie die geschiedenis zou schrijven. Tijdens de missie keken talrijke ruimtevaartingenieurs knarsetandend toe hoe hun levenswerk richting het maanoppervlak vertrok. Stuk voor stuk mannen in wit hemd en een zwarte das. Onder hen één buitenstaander: JoAnn Morgan, de eerste vrouwelijke ruimtevaartingenieur die het controlecentrum van NASA diende. 

10 reacties

  • Pieter Werlo

    5 jaar geleden
    Alleen al die opmerking over de koffie maakt duidelijk hoe men destijds -en sommigen blijkbaar nu nog- over vrouwen dacht. Ze zal zich ongetwijfeld harder hebben moeten bewijzen dan een man in dezelfde positie.
  • Isabel da Silva

    5 jaar geleden
    Deze titel vervormt het ganse verhaal ! In die tijd was het bijna " not done " voor een vrouw , om een technische richting te kiezen . Zelf ben ik afgestudeerd op de technische school in 1974 en toen hadden we welgeteld één meisje op school . Het moet gezegd worden : zij was de primus dat jaar .
  • Jens Peeters

    5 jaar geleden
    Waarom zo'n drama maken dat het een vrouw is. Getuigd van weinig zelfvertrouwen.
  • Hein Platteau

    5 jaar geleden
    En Polly die de astronauten begeleide naar de terugkeer naar de aarde?
  • Jos Indebroek

    5 jaar geleden
    Het was toen niet eerlijker... Wat een domme uitspraak, Peter. Vergis je niet, ik ben tegen quota, ik ben voor de juiste persoon op de juiste plek. Maar ik ben er tegen dat een bekwame vrouw wordt voorbijgestoken door een onbekwame man. En dat gebeurt nog veel te veel, helaas.