Europees Parlement zet licht nipt op groen: Ursula von der Leyen wordt eerste vrouwelijke voorzitter Europese Commissie

Ursula von der Leyen wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De Duitse politica kreeg in Straatsburg een nipte meerderheid van de Europarlementsleden achter zich. Het is de eerste keer dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van de “regering” van de Europese Unie.

Precies twee weken nadat ze door de Europese leiders is voorgedragen, heeft het Europees Parlement het licht op groen gezet: de Duitse Ursula von der Leyen mag de Luxemburger Jean-Claude Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie.

Von der Leyen, die voorheen minister was in Duitsland, moest vanmiddag nog alles uit de kast halen om in een geheime stemming voldoende steun te krijgen in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze had minimaal 374 stemmen nodig en kreeg er uiteindelijk 383. 

“Ze heeft er dus slechts 9 meer”, stelt VRT NWS-verslaggever Rob Heirbaut vast in het Europees Parlement. “Dat is met de hakken over de sloot, wellicht omdat veel sociaal-democraten tegen haar hebben gestemd.”  

In totaal stemden 327 Europarlementsleden tegen. Eén parlementslid stemde blanco. Rob Heirbaut weet ook dat er 22 onthoudingen waren, onder meer van de N-VA-parlementsleden.

Videospeler inladen...

Waarom had Von der Leyen precies 374 stemmen nodig? In het Europees Parlement zijn normaal 751 zetels. Als je de helft daarvan neemt en er eentje bij optelt, kom je op 376 zetels voor een meerderheid. Maar: op dit moment zijn er maar 747 parlementsleden, omdat 3 Catalanen en 1 Deen hun zetel nog niet ingenomen hebben.

Bekijk hieronder het moment waarop de uitslag bekend wordt gemaakt en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Charmeoffensief

Het enige waar Von der Leyen op voorhand zeker van kon zijn, was de steun van haar eigen christen-democratische partij: de Europese Volkspartij (EVP), waartoe ook de Belgische CD&V behoort. Die fractie was al goed voor 182 stemmen; lang niet genoeg voor een meerderheid binnen het halfrond.

Om die te behalen, voerde Von der Leyen vanmiddag nog een slotcharmeoffensief, om twijfelende liberale (108 zetels) en vooral sociaal-democratische (154 zetels) Europarlementariërs over de streep te trekken. Met succes: kort voor aanvang van de stemming hebben zowel de socialistische als liberale fractieleiders hun steun toegezegd aan Von der Leyen.

Uit de uitslag van de geheime stemming blijkt dat er toch minder Europarlementariërs uit die fracties voor haar hebben gestemd. Als alle liberalen en sociaal-democraten vóór hadden gestemd,  samen met de christen-democraten, zou Von der Leyen 444 stemmen hebben gehaald.

Uit andere fracties hoefde de Duitse christendemocrate niet meteen steun te verwachten. 

Toespraak

Om zo veel mogelijk parlementsleden te overtuigen, zette Von der Leyen vanmiddag haar plannen uiteen, tijdens een toespraak in het het Europees Parlement in Straatsburg. Sommige daarvan waren een rechtstreeks antwoord op de eisen die de Europese liberalen en de Europese socialisten vorige week naar voren hadden geschoven. 

In haar toespraak pleitte Von der Leyen onder andere voor een Europees minimumloon en sprak ze de ambitie uit om met Europa het eerste "klimaatneutraal continent" te worden tegen 2050 en tegen 2030 de uitstoot met 50 procent terug te dringen.

Mogelijk hebben de beloftes die Von der Leyen vanochtend heeft gedaan tegen haar gewerkt, onder andere bij de N-VA’ers in het Europees Parlement, zegt verslaggever Rob Heirbaut in “Terzake”: 

Bekijk de analyse van Rob Heirbaut uit "Terzake" hier en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Nu ze Commissievoorzitter wordt, keert Ursula von der Leyen in zekere zin terug naar haar roots. "Ik ben inderdaad in Brussel geboren, ben naar de Europese school geweest en ik heb de eerste 13 jaar van mijn leven in België doorgebracht", zegt ze aan VRT NWS. "Het is echt alsof ik thuiskom." 

Bekijk het eerste interview met de pasverkozen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van professor Steven Van Hecke uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen