(Archieffoto)
Volledig scherm
(Archieffoto) © AFP

Het is uitzonderlijk warm in meest noordelijke dorp op aarde: normaal 3,4 graden, nu 21

De temperaturen swingen de pan uit in de meest noordelijk bewoonde plek op aarde. Afgelopen zondag werd 21 graden gemeten in Alert, een Canadees dorpje op minder dan 900 kilometer van de Noordpool. “Een absoluut record”, meldt de Canadese weerdienst. De gemiddelde temperatuur voor de maand juli bedraagt er normaal 3,4 graden.

11 reacties

  • Patrice De Meyer

    5 jaar geleden
    Wat we soms vergeten: dit is niet een zaak van die olaats alleen. De aarde is een ecosysreem.Als er op één paats iets scheef zit heeft dat gevolgen voor alle andere plaatsen.Ook voor de dieren die er leven en die warmte niet aankunnen. Niks mis met economie dat geeft n drive aan de samenleving. Maar alleen naar de economie kijken bij alles heeft zware gevolgen, zo blijkt weer.
  • Wilfried Mattheus

    5 jaar geleden
    Weer is de vraag waar er dampbellen in heet water ontstaan, klimaat(globaal) is de vraag hoe heet het water is, cq wordt. Voor het klimaat hanteert men perioden van 30 jaren...En één hittegolf of één koudegolf op één plaats zegt niets over de klimaatwijziging wel de steeds korter opeenvolgende hittegolven of enkele koude- golfven(door de polaire vortex veroorzaakt) zijn een teken aan de wand.
  • Els P

    5 jaar geleden
    danny Buyse: absoluut, maar dat de mens ZELF de oorzaak is horen ze niet graag hé, dan maar de focus op de uitstoot...........
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Als je alle 7,3 miljard mensen op aarde tegen elkaar zet beslaan ze een oppervlakte van 729 km². Zonder de binnenwateren heeft België een landoppervlakte van 28.653 km². Die lichaamstemperatuur van de mens is dus te verwaarlozen als invloed. Het nuanceert ook wat dat verhaal over die overbevolking. Tussen de steden en dorpen is er enorm veel plaats.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Zeer uitzonderlijk weer zou het KMI zeggen, niet veel met de opwarming van de aarde te maken. Even opgezocht: in Alert was het tussen 1950 en 1990 gemiddeld 18ºC onder nul, van 1990 tot 2000 was het wat "warmer": -17ºC en daarna weer wat koeler, terug -18ºC... Niet bepaald een plaats om de lange poolwinter mee te maken.