Atlas Copco en BP op lijst 300 gelekte namen bij belastinginspectie

Meer dan 300 namen van grote ondernemingen, bekende instellingen en bedrijfsleiders - die in 2014 zware belastingclaims van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kregen - zijn uitgelekt. Dat schrijft de krant De Tijd. Het is de allereerste keer dat op zo’n grote schaal vertrouwelijke gegevens uit de dossiers van de fiscus lekken. Onder de gelekte namen ook grote internationale bedrijven die in Antwerpen gevestigd zijn.

dst

Deze week zijn verschillende Excell-bestanden met de namen van meer dan 300 ondernemingen, organisaties en personen gelekt naar De Tijd. Zo zijn de namen van grote buitenlandse bedrijven uitgelekt die in België constructies hebben opgezet om gebruik te maken van onze notionele intrestaftrek (het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen) en die volgens de BBI voor miljoenen euro’s te veel belastingaftrek hebben gekregen.

De oliereus BP en de industriële groep Atlas Copco zijn betrapt op het abnormaal gebruik van de Belgische notionele intrestaftrek om onterecht tientallen miljoenen euro’s aan belastingvoordeel te genieten. Beide plaatsten miljarden euro’s in Belgische vennootschappen: BP IFC Belgium, met postbusadres in Antwerpen, en Atlas Copco Finance Belgium, gevestigd op de hoofdzetel in Wilrijk.

Atlas Copco geeft in een reactie toe dat het enkele tientallen miljoenen euro’s betaalde aan de BBI over de boekjaren 2010 en 2011 om de zaak te regelen.

Ronnie Leten, de Belgische topman van Atlas Copco, gaf recent nog in een interview met Gazet van Antwerpen aan dat zijn bedrijf niet verder wil investeren in België. “De loonkosten en de vennootschapsbelasting zijn in België nog steeds veel te hoog”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER