Geen frisdrank en snoep meer op middelbare scholen

© Reuters

Binnen afzienbare tijd worden frisdranken en snoep geband uit de automaten op middelbare scholen. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) bereikte daarover een akkoord met de onderwijsnetten en de voedingsindustrie.

Het pact tussen onderwijs en voedingsindustrie wordt vanmiddag ondertekend, en daarbij wordt ook een stappenplan uit de doeken gedaan. Frisdranken en snoep zullen dus niet meteen verdwijnen uit de schoolautomaten – al mag het belang van het akkoord niet onderschat worden, zo klinkt het bij het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). ‘De minister heeft hierover maandenlang onderhandeld. Het is niet makkelijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, maar het is wel hele belangrijk dat dit nu toch gebeurd is.’

Volgens het Nieuwsblad heeft bijna twee derde van de middelbare scholen nu nog automaten met frisdrank en snoep erin – die moeten uiteindelijk vervangen worden door gezondere alternatieven. De beslissing ligt wel nog steeds bij de scholen zelf, en daarvan zal een aantal vermoedelijk niet makkelijk te overhalen zijn. Voor veel scholen zijn de automaten immers een niet onbelangrijke bron van inkomsten. ‘Maar als sommige scholen de ­am­bitieuze doelen niet halen, zullen we kijken of er ­bijkomende maatregelen nodig zijn’, zegt Loes Neven van het Vlaams ­Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez).

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content