camera closecorrect downfacebook mail nextprevshare twitter video

Antwerpen groeit: een kijkje in enkele van de vele Antwerpse wolkenkrabbers in wording

Hoogbouw en Antwerpen gingen lange tijd niet samen. Het leek wel of onze stad wel vooruit, maar niet meer omhoog wou. Gelukkig heeft onze skyline opnieuw de weg naar boven gevonden. Overal in ’t Stad staan reusachtige gebouwen in de steigers. Wij gingen op zoek naar enkele wolkenkrabbers in wording.

  Victoriano Moreno

 Daniël Campaert

Een duetjes torens: Louise en Marie

  

Bouwen in de hoogte bespaart aan open ruimte. Het project ‘Louise Marie’, naast het compacte maar bekoorlijke Park Hertoghe (aan de Desguinlei), beschermt op die manier zelfs groengebied. Thomas De Jong van Cores Development legt uit: “In het oorspronkelijke project voorzag men in kantoren op een veel grotere oppervlakte. Wij kozen daarom voor een woonfunctie en zijn meteen met alle betrokken partijen gaan samenzitten: de omwonenden, de stad, de architecten en studiebureaus. Het proces van gezamenlijk overleggen duurt misschien langer, maar als je samen door dezelfde deur kunt, geeft dat wel een aangenamer gevoel. Project Louise Marie komt daarom tussen de Desguinlei en Park Hertoghe en wordt niet één gebouw (laag en breed), maar twee residentiële torens van elk vijftien bouwlagen die met elkaar verbonden worden door een glazen wand van 46 meter hoog en 15 meter breed. Enerzijds zorgt dit voor een buffer die het lawaai van het verkeer tegenhoudt en anderzijds laat dit het park visueel doorlopen tot aan de Desguinlei. De glazen wand wordt bovendien bekleed met een speciaal folie dat alleen vogels kunnen zien. In totaal komen er tweehonderd luxeappartementen, ook uitgerust met een service-app die allerlei extra diensten aanbiedt. Het gebouw zelf is een ontwerp van de Polo-architecten (Pocini & Lootens) en krijgt een gevel in lichtgrijze en duurzame baksteen.” De bouw van het project Louise Marie start na het bouwverlof begin augustus en duurt twee jaar. De niet allerhoogste wolkenkrabber van ’t stad heeft alleszins klasse.

Toren Scheldezicht

  

De Antwerpse skyline van morgen ontdek je vandaag al op Nieuw Zuid. De twee torens Scheldezicht (23 verdiepingen) en Zuiderzicht (25 verdiepingen) zijn er bijna afgewerkt en missen alleen nog de make-upfase. Die, zoals de naam het verklapt, vlak bij de Schelde staat. De 23 verdiepingen van de toren Scheldezicht tellen 157 appartementen, de aanpalende laagbouw biedt ruimte aan commerciële invullingen en 900 vierkante meter aan kantoren en gemeenschapsruimtes. Het mooiste van het gebouw echter, en het visueel meest aantrekkelijke, moet nog worden uitgevoerd: wintertuinen die zich zullen slingeren door een afgesloten glazen gevel van achttien verdiepingen. En ook het hoogste, platte dak wordt aangelegd als groene tuin. Nu al krijg je echter een voorsmaakje van zoveel moois op komst: het lijnenspel van terrassen en gevelkolommen in wit beton en de balkons die per verdieping als een spelletje Tetris verspringen.

Toren Zuiderzicht

  Victoriano Moreno

De hoogste toren van Nieuw Zuid heeft internationale allures. Net zoals in Londen, Parijs of New York krijgt de toren immers naast een woonfunctie ook de rol toebedeeld van hotel. Zuiderzicht telt in totaal liefst 25 verdiepingen, 141 appartementen en 108 hotelkamers, en is 80 meter hoog. De ganse structuur van het gebouw kreeg bovendien een tweede gevel (in wit beton) als een skelet rondom. Dit wordt de dragende constructie voor een gigantische wintertuin. De hele site Nieuw Zuid zal thermisch worden verwarmd. 

De Doktoren

  

Opzij van de ‘gezondste’ toren – de wolkenkrabber van het nieuwe ZNA-ziekenhuis aan de Noorderlaan – verrijst na het bouwverlof de ‘Doktoren’. Een ranke fenikstoren van liefst 23 verdiepingen hoog. “Vermits we de nieuwe buur van het ziekenhuis worden”, vertelt Tiemen Smeyers van bouwheer Immpact, “hebben we alvast samen met hen de kelder gebouwd. Dat heeft als voordeel dat we na het bouwverlof meteen kunnen starten met het bovengrondse gedeelte. In totaal komen er in de Doktoren 154 appartementen verspreid over 23 verdiepingen, 81 meter hoog. Het ontwerp van de toren is van Binst Architects, die kozen voor een F-vormige opbouw – rank onderaan en breder naar boven toe – met dus een knik in het midden. Op het dak van het gebouw wordt bovendien een tuin met bomen aangelegd (die zullen groeien in reusachtige bakken of kuipen), toegankelijk voor de bewoners. Ten slotte wordt de gevel afgewerkt en bekleed met geïoniseerd staal en dat heeft als effect dat de toren bij het minste zonlicht zal schitteren als een goudstaaf. Momenteel is bijna 50% van alle appartementen in de Doktoren verkocht.”

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wonen in stad Antwerpen