Direct naar artikelinhoud
Trump

Trump over ‘Stuur haar terug’-spreekkoren bij rally op Ilhan Omar: ‘Ik voelde me daar een beetje slecht bij’

Trump praat over Ilhan Omar in Greenville, Noord Carolina en de menigte antwoordt met ‘stuur haar terug!’Beeld REUTERS

De Amerikaanse President Trump heeft tijdens een rally in Noord Carolina de menigte opgehitst tegen de vier vrouwelijke Democratische Congresleden die van hem ‘terug moeten naar hun eigen land’. Kop van Jut was vooral Ilhan Omar, die bijna 30 jaar geleden als kindvluchteling vanuit Somalië in de VS aankwam. De menigte scandeerde tijdens de rally meermaals ‘send her back’, ‘stuur haar terug’. De president komt nu terug op het geroep van de menigte. ‘Ik voelde me daar een beetje slecht bij’, reageert Trump.

Ilhan Omar, die sinds dit jaar Minnesota vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden, vluchtte op haar twaalfde met haar familie vanuit Somalië naar de VS. Tijdens de rally beschuldigde Trump de 37-jarige moslima er onder andere van verschillende antisemitische uitspraken te hebben gedaan. Het publiek scandeerde daarop: “Stuur haar terug!”

Donald Trump distantieert zich nu van de kreet ‘stuur haar terug’, die zijn supporters woensdag scandeerden tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina. De spreekkoren waren gericht aan het adres van de Democratische afgevaardigde llhan Omar, overigens in navolging van de ongezouten kritiek die Amerikaanse president zelf leverde op onder anderen deze in Somalië geboren politica.

“Ik voelde me daar een beetje slecht bij”, zei Trump toen verslaggevers hem er donderdag in het Witte Huis naar vroegen. “Laat ik zeggen dat ik er niet blij mee was. Maar nogmaals, ik heb dat niet gezegd. Zij deden dat. En ik was het daar niet mee eens”. De president vertelde dat hij zijn toespraak in Greenville even had onderbroken en daarna snel was doorgegaan om het hatelijke geschreeuw te stoppen.

Verkiezingsstrategie

Bij de rally schoffeerde Trump niet alleen langdurig Ilhan Omar, maar ook de overige leden van ‘The Squad’: Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib en Ayanna Pressley, die hij allen deze week al eerder onder vuur nam door te zeggen dat ze “terug naar hun eigen land” moesten gaan. Daarmee bevestigt hij de vermoedens dat dergelijke aanvallen een centrale rol gaan spelen in zijn strategie om volgend jaar opnieuw de verkiezingen te winnen.

Trump heeft een hekel aan de vier progressieve Democrates omdat zij volgens hem symbool staan voor een socialistische, uiterst linkse koers binnen de Democratische partij waar hij zelf niets mee op heeft. “Daarom zei ik dat als ze het hier niet leuk vinden, we hen moeten laten gaan. Ze houden niet van ons land”, aldus de president.

Spreekkoren tijdens de rally's van Trump zijn overigens niet nieuw; tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 riep hij zijn aanhangers regelmatig op om ‘Lock her up!’ (‘sluit haar op’) te roepen over zijn tegenstander in de race, Democraat Hillary Clinton.

Ilhan Omar.Beeld Photo News

‘Dit maakt Amerika níet groots’

Er komt heel wat kritiek op die scène tijdens de verkiezingscampagne. “Dit gruwelijke gescandeer maakt Amerika niet groots. Het herinnert ons aan een donkere tijd in de geschiedenis van onze natie”, schreef het American Jewish Committee (AJC) op Twitter. 

De democratische Senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde het incident “verachtelijk, laf, xenofoob, racistisch”. “Het onteert het ambt van president. Het is tijd om Trump af te zetten en het land te verenigen”, aldus Harris nog.

Omar zelf reageerde krachtig: “Ik ben waar ik thuishoor: in het huis van het volk en je zal het gewoon moeten aanvaarden”.

Twitter bericht wordt geladen...

Discriminatie

Het Huis van Afgevaardigden heeft zijn opmerkingen tegenover de vier vrouwen officieel veroordeeld, maar valt zijn gedrag binnen de wet? De U.S. Equal Employment Oppurtunity Commission (EEOC), die zich bezighoudt met gelijke behandeling op de werkvloer, heeft specifieke regelgeving die werknemers (waaronder immigranten, mensen met een beperking en lhbti’s) moet beschermen tegen discriminatie.

Het departement heeft ook als taak om te zorgen dat deze regels en wetten worden nageleefd. Trump, als hoofd van de regering dus eigenlijk werkgever van de Congresleden, maakt zich volgens de regelgeving mogelijk schuldig aan discriminatie op basis van afkomst. Richtlijnen wijzen de opmerking ‘ga terug naar waar je vandaan komt’ specifiek aan als potentieel strafbaar. De kans dat hier voor Trump daadwerkelijk gevolgen aan verbonden zijn, is echter minimaal.