Direct naar artikelinhoud
Open VldUpdate

Francesco Vanderjeugd voert druk op Gwendolyn Rutten op: ‘Open Vld heeft nieuwe voorzitter nodig’

Francesco VanderjeugdBeeld BELGA

Francesco Vanderjeugd, die graag Gwendolyn Rutten zou opvolgen als Open Vld-voorzitter, vindt dat de liberalen moeten overwegen om in de oppositie te gaan. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS. ‘We gaan al tien jaar achteruit, we moeten zeer nederig zijn’, zegt Vanderjeugd.  Zijn kritiek komt bovenop de wrevel over het ‘te weinig liberale’ Brusselse regeerprogramma.

en

Het rommelt duidelijk bij de liberalen: gisteren ging de Brusselse afdeling nog in tegen de beslissing van voorzitter Rutten, en vandaag doet Vanderjeugd, burgemeester van Staden, daar nog een schepje bovenop. “We hebben een nieuwe voorzitter, en een nieuw mandaat nodig”, klinkt het.

Voor Vanderjeugd moet die nieuwe voorzitter ook de regeringsonderhandelingen leiden. Mocht hij zelf voorzitter worden, overweegt hij om in de oppositie te stappen.

Sven Gatz (Open Vld) wordt minister in de Brusselse regering. De partijtop van de liberalen is niet gelukkig met het Brusselse regeerakkoord.Beeld BELGA

Te weinig liberaal

Vanderjeugds kritiek komt bovenop de spanningen tussen Rutten en de Brusselse afdeling over het Brusselse regeerakkoord, waar te weinig liberale accenten in zouden zitten. In de laatste rechte lijn probeerde Rutten nog vanalles om MR aan boord te halen, terwijl haar Brusselse onderhandelaars – Sven Gatz en Guy Vanhengel – de gesprekken net versnelden. De kritiek dat de twee altijd hun eigen zin doen, klinkt steeds luider. Rutten kwam uiteindelijk niet meer naar het congres en organiseert geen partijbureau om Gatz aan te duiden als minister: ze moeten hun plan nu maar trekken.

In De ochtend ontkende Gatz niet dat er woorden zijn gevallen. “Het is duidelijk dat er spanning is tussen de Brusselse afdeling en de nationale partij.” De belangen van Brussel sporen niet altijd met die van de partij, klonk het. “Het is natuurlijk altijd beter om overeen te komen, maar op een gegeven moment moet je kiezen. Niet voor een postje, niet voor jezelf, maar voor een positief project voor de stad.” 

Vijf pogingen

Gatz benadrukte dat hij en zijn Brusselse partijgenoten tot vijf keer toe geprobeerd hebben de andere partijen ervan te overtuigen om ook MR mee aan tafel te krijgen, maar dat dat helaas niet gelukt is. Hij wees erop dat ook Ruttens eigen poging om de zusterpartij de regering in te loodsen op niets uitdraaide.

Gatz wuifde de kritiek weg dat het Brusselse regeerakkoord te links en te weinig liberaal zou zijn. Hij en zijn partijgenoten hebben wel degelijk voldoende liberale elementen binnengehaald, klonk het. Hij wees onder meer op de uitbreiding van de metro, de focus op meertaligheid, de verlaging van de registratierechten, de aanpassing van de successierechten en de uitbouw van een 5G-netwerk. Hij benadrukte dan wel dat “alle stappen” gezet zullen worden om 5G uit te rollen – een dossier waarbij Open Vld in de vorige legislatuur in het zand beet – maar in het regeerakkoord staat dat er éérst nog altijd een milieu-en gezondsheidsbeoordeling moet komen.

Of het nog goedkomt tussen Gatz en Rutten? Daar heeft de Brusselaar alle vertrouwen in. “Alles komt uiteindelijk altijd goed. Ik heb al veel meegemaakt, en dit is relatief.” Er zal alleszins nog een contact moeten plaatsvinden tussen Rutten en Gatz. De Brusselaar is immers momenteel nog minister in de Vlaamse regering. “Als de vraag zou zijn dat ik geen Vlaams minister meer kan zijn, dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Ik heb geen enkele ambitie om beide posten te combineren”, luidt het. Al moet volgens Gatz worden bekeken “hoe ingewikkeld men het wil maken” en voor enkele weken een nieuwe minister lanceren. Daarom zou hij, in de periode van lopende zaken, beide functies nog enkele weken kunnen combineren.