Direct naar artikelinhoud
Formatie

Hommeles bij Open Vld: Lydia Peeters neemt vrijwel alle bevoegdheden Sven Gatz over in Vlaamse regering

Open Vld's Lydia Peeters.Beeld BELGA

Sven Gatz blijft in Vlaamse regering enkel bevoegd voor Brussel. Lydia Peeters wordt viceminister-president en neemt Cultuur, Media en Jeugd over. 

Na de eedaflegging van de Brusselse regering en in afwachting van een nieuwe Vlaamse regering herschikt Open Vld de bevoegdheden op Vlaams niveau. Aangezien Sven Gatz vanaf vandaag volledig bevoegd Brussels minister is, zal Lydia Peeters de liberale viceminister-president worden in de Vlaamse regering. Dat werd donderdag vernomen bij Open Vld.

Zij neemt logischerwijs ook de bevoegdheden media, cultuur en jeugd over zodat Sven Gatz zich volledig op Brussel kan toeleggen. Hij blijft in die logica wel deel uitmaken van de Vlaamse regering als minister voor Brusselse aangelegenheden (dit is decretaal verplicht). Hij zal zich voor dit Vlaams ministerschap uiteraard niet langer laten vergoeden.

Lees nu

Francesco Vanderjeugd voert druk op Gwendolyn Rutten op: ‘Open Vld heeft nieuwe voorzitter nodig’.

Dat MR uit de Brusselse regering valt, is voor Gwendolyn Rutten een bittere pil.

Het was sinds donderdagmorgen afwachten of Gatz behalve in de nieuwe Brusselse regering, ook in de ontslagnemende Vlaamse regering zou blijven zetelen. De Vlaamse regering moet decretaal een Brusselaar binnen haar rangen tellen en dat was Gatz de afgelopen vijf jaar.

De Vlaamse liberalen beslisten toch een herschikking door te voeren. Lydia Peeters zal de komende weken en maanden – tot de nieuwe Vlaamse regering het levenslicht ziet – de bevoegdheden Cultuur, Jeugd en Media overnemen en wordt bovendien viceminister-president. Vandaag zitten ook Financiën, Begroting en Energie in haar portefeuille, sinds ze begin dit jaar de fakkel overnam van Bart Tommelein.

Gatz zelf blijft wel aan boord van de Vlaamse regering als minister voor Brusselse Aangelegenheden. Op die manier hoeft de partij niet op zoek naar een nieuwe ‘Brusselaar’. Gatz zal zich volgens een mededeling van de Vlaamse liberalen niet langer laten vergoeden voor die portefeuille.