Direct naar artikelinhoud
JapanUpdate

Al zeker 24 dodelijke slachtoffers bij brand in Japanse filmstudio

Brand brak uit in de gebouw van Kyoto Animation.Beeld REUTERS

Bij een aangestoken brand in een animatiefilmstudio in de Japanse stad Kyoto zijn donderdag zeker 33 doden en 36 gewonden gevallen. Er zijn nog verscheidene vermisten. De politie heeft een 41-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij donderdagochtend het gebouw binnendrong en de brand stichtte. Zijn motief is nog onbekend.

Toen de brand uitbrak in de filmstudio, zouden er 70 mensen in het gebouw zijn geweest. Ondertussen is bekend dat er al zeker 33 doden gevallen zijn en 36 gewonden.

Volgens de Japanse televisiezender NHK trof de politie een 41-jarige man aan die “Ga dood” schreeuwde terwijl hij benzine op en rond het brandende gebouw goot. De man is zelf ook gewond geraakt en naar een ziekenhuis gebracht.

Buurtbewoners belden ’s ochtends even na 10.30 uur naar de politie nadat ze een explosie hadden gehoord en rook uit het gebouw zagen komen. Op televisiebeelden was te zien hoe zwarte en witte rook uit het drie verdiepingen tellende gebouw kwam, terwijl de brandweer het vuur probeerde te blussen.

Animatiefilm

Het 38 jaar oude bedrijf, Kyoto Animation, is in Japan bekend vanwege animatiefilms en -series zoals K-On!! en Geluid! Euphonium. De laatste uitgave betreft een compilatiefilm van het derde seizoen van de populaire animatieserie Vrij! Weg naar de Wereld - De Droom.

Animatiefilms, -series en boeken zijn bijzonder populair in Japan. Het land kent meer dan 400 animatiestudio’s die verantwoordelijk zijn voor 50 procent van de wereldwijde productie van animatiefilms en -series.

Hikiomori

De afgelopen jaren werd Japan opgeschrikt door een aantal gewelddadige incidenten waarbij mannen lukraak slachtoffers maakten. Twee maanden geleden viel een 51-jarige man met een mes scholieren aan in een voorstad van Tokio. Een meisje en een volwassene kwamen om het leven. Hierop ontstond een discussie over getroebleerde mannen die in een isolement zijn geraakt.

Japan kent relatief veel geïsoleerde inwoners, die hikiomori worden genoemd. Het ministerie van Volksgezondheid hanteert zelfs een definitie van een hikiomori: iemand die tenminste zes maanden thuis is gebleven, niet naar school of werk gaat en zelden contact maakt met iemand buiten zijn directe familie om. Volgens een recent onderzoek van de regering herbergt Japan ruim 600.000 hikiomori. Het gaat in driekwart van de gevallen om mannen.