In ons land wordt het mucoviscidose-medicijn Orkambi niet terugbetaald.
Volledig scherm
In ons land wordt het mucoviscidose-medicijn Orkambi niet terugbetaald. © ANP/HH

Terugbetaling peperduur muco-medicijn mogelijk in Duitsland en Nederland, maar niet in België

MedischAnders dan in verschillende buurlanden wordt het mucoviscidose-medicijn Orkambi in ons land niet terugbetaald. De onderhandelingen van de laatste kans over de terugbetaling tussen het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block en Vertex, de producent, zijn eerder deze week mislukt. Dat meldt de Mucovereniging vandaag. 

11 reacties

  • Ghijs Elvan

    5 jaar geleden
    De regering gaat dit medicijn niet aan deze prijs vergoeden. Dat doen de andere landen ook niet. €170K per jaar is niet de kostprijs, maar wel de verkoopprijs. De kostprijs ligt tussen de €20K en €30K per jaar per patient. Vertex maakt 87% winst. Natuurlijk wil Maggie dit niet betalen. De Nederlandse regering heeft zwaar onderhandeld met Vertex om de prijs van Orkambi naar beneden te halen. Nederland vergoedt deze signifant lagere prijs. Dit moet ook 1st met de Belgische prijs gebeuren.
  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    De tijd dat De Block minister van volksgezondheid was moet langs de negatieve kant worden ingeschreven. Zij zegt " Ik kom niet tussen op individuele gevallen " Dit is een verwerpelijk citaat want die tussenkomst gaat steeds om zware zieken, die ook nog zware en voor hem vrijwel onbetaalbare medicamenten moeten nemen. Financieel kunnen mensen daar aan ten onder gaan. Wij kunnen wel betalen voor dure afscheidspremies of overbodige staatsinstellingen. So what?
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Mijn dochter met muco gaat full time gaan werken voor al degene die alles krijgen en nooit van plan zijn één cent bij te dragen. De sociale zekerheid is voor miljoenen opgelicht door landgenoten van mensen die zich altijd gediscrimineerd voelen, maar wel het klaar kregen, zonder een voet in België te zetten, een riante sociale uitkering of pensioen te ontvangen. Ze hebben de juiste vrienden en het kiesvee vermeerderd vlug en muco patiënten hun stemmen zijn beperkt in tijd.
  • ERWIN minnebo

    5 jaar geleden
    geven geven geven aan wie ??? de mensen weten het wel maar onze struisvogels van politici blijkbaar niet. Dank U Maggie en zever er nog maar eens op los van "mijn fout niet"
  • Kevin Bogaerts

    5 jaar geleden
    dikke schande. ik heb het 3 maand mogen testen . is een wereld van verschil . geld wegsmijten aan de regering en andere waardeloze dingen maar ons gezondsheids beleid is sterk achteruit gegaan en enkel mensen die er dagelijks mee te maken hebben zullen dit ook zeggen