Droogtecommissie slaat alarm: code oranje van toepassing

© put

De droogtecommissie heeft vanmiddag beslist in Vlaanderen code oranje uit te roepen. Concreet betekent dit dat de gouverneurs de raad krijgen om boeren te verbieden nog water op te pompen rond kwetsbare waterlopen.

wle

De voorbije weken werd in sommige gebieden al een zogenaamd captatieverbod uitgevaardigd. Dat is onder andere het geval in Antwerpen, Limburg en in de Westhoek. Boeren mogen daar geen water meer uit sloten of rivieren pompen om hun gewassen te besproeien. Water oppompen als drinkwater voor eigen vee in de weide blijft er wel nog toegelaten.

Verschillende provincies volgen het advies van de commissie meteen op en vaardigen een captatieverbod op ecologisch kwetsbare waterlopen uit. In West-Vlaanderen is in het IJzerbekken zelfs op alle waterlopen een captatieverbod van kracht.

Het droogtealarm komt niet volledig onverwacht. Na de hete zomer van vorig jaar waren de grondwaterniveaus de voorbije maanden niet meer tot het gebruikelijke peil aangevuld.

Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij bleek vorige week dat de toestand even erg is als een jaar geleden. Om de waterreserves weer op een normaal peil te krijgen zou het enkele weken goed moeten regenen. De drinkwatervoorraad is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij voorlopig niet bedreigd.

Zuivering

Aquafin komt de boeren wel ter hulp. De watermaatschappij kondigt aan dat het opnieuw gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. Dat water kan bijvoorbeeld door landbouwers of openbare besturen afgehaald worden aan 19 installaties verspreid over Vlaanderen. Aquafin deed dit eerder al tijdens de droogteperiodes in 2017 en 2018.

Het water dat Aquafin beschikbaar stelt heeft niet dezelfde kwaliteit als drinkwater maar kan bijvoorbeeld wel perfect gebruikt worden door landbouwers voor irrigatie en bewatering.