België weigert grondtroepen naar Syrië te sturen

Minister van Defensie Reynders © Photo News

De Verenigde Staten hebben ons land gevraagd om soldaten naar Syrië te sturen. Dat bevestigde minister van Defensie Didier Reynders (MR) in de bevoegde Kamercommissie. ‘Ons antwoord is zoals steeds neen’, verduidelijkte hij meteen. Over de aanwezigheid van kernraketten op Kleine Brogel deed de minister geen uitspraken.

wle

De VS stuurden ons land op 23 mei een brief met het verzoek om mee te vechten tegen de overgebleven troepen van terreurgroep Islamitische Staat. Ook een aantal andere bondgenoten kregen hetzelfde verzoek. Het ging niet alleen om grondtroepen, maar ook om bijvoorbeeld vliegtuigen en medisch personeel. Duitsland weigert, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zullen wel extra troepen zenden.

De vraag wordt nog bestudeerd door de defensiestaf, maar Reynders was duidelijk: steeds als de vraag om soldaten komt, dan antwoordt ons land daar altijd ‘neen’ op. Nu is het niet anders, klinkt het. Regering én parlement willen geen 'boots on the ground' in Syrië, constateert Reynders. Dat standpunt zal zonder een parlementaire meerderheid dus niet wijzigen.

Dat het parlement pas bijna twee maanden na het stellen van de vraag op de hoogte is gebracht, stuit Peter De Roover (N-VA) tegen de borst. 'Het is geen kleinigheid als de VS ons vragen om extra troepen in te zetten in Syrië. Zo’n uitzonderlijke vraag moet zo snel mogelijk in het parlement besproken worden.'

Kleine Brogel

Reynders werd deze week opgevorderd om in de Kamercommissie vragen te komen beantwoorden. Hij is er ook aan de tand gevoeld over de aanwezigheid van kernbommen op Kleine Brogel. Maar hij bevestigde noch ontkende dat daar kernraketten liggen. De minister wees erop dat dit altijd de houding geweest is van de voorbije Belgische regeringen, wat ook hun samenstelling was.

Eerder deze week bleek dat de aanwezigheid ervan vermeld werd in een voorlopige versie van een rapport, opgesteld voor het zogenaamde Navo-parlement, een vergadering van parlementsleden uit de verschillende Navo-landen. Maar Reynders wees er net als de Navo op dat dit voor rekening is van de rapporteur in kwestie, en geen officiële bevestiging door de Navo is.