Direct naar artikelinhoud
InterviewSven Gatz

Sven Gatz (Open Vld): ‘Het regeerakkoord dat we onderhandeld hebben is heel evenwichtig’

Sven GatzBeeld BELGA

Na een frontale confrontatie met voorzitter Gwendolyn Rutten over de Brusselse regeringsvorming belandt Vlaams minister Sven Gatz bij de liberalen op het strafbankje. Hij moet in de Vlaamse regering nagenoeg al zijn bevoegdheden afstaan aan partijgenoot Lydia Peeters: het viceminister-presidentschap, Media, Cultuur en Jeugd. Enkel voor Brusselse Aangelegenheden blijft hij bevoegd. Geen ramp, volgens Gatz. ‘Ik heb er geen enkel probleem mee om een nationaal mandaat ter beschikking te stellen van de partij. En het is het volste recht van de voorzitter om dat te vragen.’

Hoe zwaar is de breuk met de voorzitter?

“Ik zou niet spreken van een breuk. Dat zijn zware woorden, en ik heb er alleszins nooit op aangestuurd. Maar ik ga niet ontkennen dat er een bepaalde spanning is. We moeten even het stof laten vallen, het hoofd koel houden, en dan zien hoe we verder gaan. De brokken vallen nog te lijmen, maar dat zal tijd vragen.”

Critici in uw partij zeggen dat Guy Vanhengel en u te eigengereid onderhandeld hebben, en Gwendolyn Rutten zo buitenspel hebben gezet.

“Dat is inderdaad de kern van de zaak. We hebben tot vijf maal toe – vier keer Vanhengel en ikzelf, een keer Gwendolyn – aan de gesprekspartners gevraagd om de intrede van de MR in de regering te overwegen. Telkens kregen we een neen. Dan kan je blijven dezelfde vraag stellen. Het is het recht van de voorzitter om die strategie aan te hangen, maar ik geloof er niet in. Op een bepaald moment moet je overgaan naar de inhoud van het regeerakkoord.”

Hebt u wel hard genoeg op tafel geklopt? Open Vld was absoluut nodig in de regering omdat de andere Vlaamse partijen N-VA wilden vermijden. Jullie zaten daardoor in een zetel, en konden daardoor hoge eisen stellen.

“Het is een sprookje dat je altijd kan vragen wat je wil omdat je onmisbaar bent. Merkwaardig dat mensen blijven geloven in die blokkeringslogica. Kijk, je kan ervoor zorgen dat je een akkoord dichttimmert waarbij de ander niet scoort, of een akkoord waarbij je de verschillende deelnemers láát scoren. Dat laatste is nu in Brussel het geval.”

“Het regeerakkoord dat we onderhandeld hebben is heel evenwichtig en kan de vergelijking doorstaan met dat van onze vorige regeringsdeelnames. En het is door 85 procent van onze Brusselse afdeling goedgekeurd. Als stuurlui aan wal nu zeggen wat we dan wel hadden moeten doen, dat is een te makkelijke manier om aan politiek te doen.”

Veel liberalen vinden het akkoord te links, te weinig liberaal.

“Dit is helemaal geen links akkoord. Er zitten heel duidelijke liberale accenten in.”

Welke? De nieuwe metrolijn stond al gepland, en rond de uitrol van een 5G-netwerk zijn er geen garanties. Eerst moet de impact op het milieu en de volksgezondheid onderzocht worden.

“Dat klopt niet. De metro lag ter discussie bij Ecolo, dat de investeringen in het project wou stopzetten. Dat zorgde wel degelijk voor een harde discussie tussen Open Vld en Ecolo, en dat is een duidelijke verworvenheid voor de liberalen. Wat 5G betreft: je kan altijd betere zinsneden bedenken om de uitrol in het bestuursakkoord te verankeren. Maar – opnieuw – de collega’s van Ecolo wilden eerst helemaal niet weten van een 5G-netwerk.”

Hebt u Gwendolyn Rutten al ...

(onderbreekt) “Ik ben nog niet klaar. U vroeg de liberale accenten, u zal ze krijgen ook. Liberalen zijn gevoelig voor fiscaliteit. Wel, de registratierechten zullen verlaagd worden zodat de aankoop van een eerste woning goedkoper wordt. We zullen de successierechten verlagen tot op het niveau van Vlaanderen. Nu domiciliëren veel Brusselaars zich op het einde van hun leven in Vlaanderen, om daar lagere successierechten te betalen.”

“Op vlak van meertaligheid zijn we samen met de groenen voortrekkers. Dat moet echt een troef worden voor onze stad. Er is ook het veiligheidsplan. In plaats van de versnippering over de politiezones zullen we nu een eenheid van commando krijgen in het veiligheidsbeleid.”

Lees nu

Hoe de macht van Rutten openlijk wordt uitgedaagd na de ‘soloslim’ van de Brusselse Open Vld

Francesco Vanderjeugd voert druk op Gwendolyn Rutten op: ‘Open Vld heeft nieuwe voorzitter nodig’

“Als dat geen liberale accenten zijn, weet ik het ook niet meer. We moeten ernstig blijven. U begrijpt dat dat er even uit moest.”

Hebt u Gwendolyn Rutten al onder vier ogen gesproken sinds het akkoord is afgeklopt?

“Nog niet. Het stof moet zoals gezegd even neerdwarrelen, en we zullen later zien hoe we de relaties weer op een normale manier kunnen opbouwen. Ik heb in de politiek al genoeg meegemaakt om te weten dat conflicten hevig kunnen zijn maar niet hoeven blijven duren.”

Vijf jaar geleden haalde Rutten u terug naar de politiek op het hoogste niveau. U was vertrokken om directeur te worden van de Unie van Belgische Brouwers, maar drie jaar later bood ze u toch een ministerschap aan. Zo’n openlijke ruzie is dan extra pijnlijk.

“Dat is op zichzelf natuurlijk nooit de bedoeling geweest. Maar op een zeker moment gaat politiek over mensen die keuzes maken, en dan kan dat gebeuren. Dat hoort bij de politiek, en dat gaat weer voorbij.”

De gebeurtenissen in Brussel zorgen ervoor dat anderen haar nu ook openlijk in twijfel trekken. Francesco Vanderjeugd stuurt aan op snelle voorzittersverkiezingen.

“Dat laat ik voor zijn rekening. Ik heb nu even genoeg aan mijn hoofd om niet in een debat over voorzittersverkiezingen verzeild te raken.”

U hebt niet het gevoel dat u haar macht aan het wankelen heeft gebracht?

“Het was alleszins nooit mijn intentie. In de politiek is het de bedoeling om elkaar te helpen, maar ook om projecten uit te voeren. Daar horen soms tegenstrijdige belangen bij. Mensen het leven makkelijk maken is geen doel op zich.”