VS halen Iraanse drone neer boven Straat van Hormoez

Helikopters op het dek van de USS Boxer, dinsdag 16 juli 2019. © Reuters

De Amerikaanse marine heeft donderdag boven de Straat van Hormoez een Iraanse drone neergehaald, zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis tegenover verslaggevers bekendgemaakt.

Volgens het Amerikaanse staatshoofd was het onbemande vliegtuig gevaarlijk dicht een Amerikaans oorlogsschip genaderd. Het betrof de USS Boxer die op minder dan een kilometer was gekomen. De drone vormde een ‘bedreiging voor de veiligheid van het schip en de bemanning van het schip’, klinkt het. Het schip ‘voerde een defensieve actie uit’ nadat de Iraniërs herhaaldelijk waarschuwingen om zich terug te trekken hadden genegeerd.

‘De drone werd meteen vernietigd’, aldus Trump. Woordvoerder Jonathan Hoffman van het Pentagon bevestigde het incident dat zich volgens hem om 07.30 uur Belgische tijd heeft voorgedaan. ‘Het is de jongste van vele provocerende en vijandelijke acties van Iran tegen schepen die in internationale wateren opereren’, verklaar de Republikein. ‘De VS behouden zich het recht voor hun personeel, inrichtingen en belangen te verdedigen. Zij roepen alle landen op om de Iraanse pogingen te veroordelen om de vrije scheepvaart en de wereldwijde landen te verstoren’, zei de Amerikaanse president ook.

Voorts riep hij andere landen op hun schepen te beschermen als zij door de Straat van Hormoez varen en om ‘in de toekomst samen te werken’ met Washington, zo berichtte ABC News.

Iran heeft geen informatie over de drone ‘die vandaag vermist zou zijn’, zo verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif bij zijn aankomst op een zitting van de VN in New York.

De USS Boxer is een amfibie-aanvalsschip. Op 20 juni heeft Iran een Amerikaanse drone neergehaald die naar zeggen van Teheran zich in het Iraanse luchtruim bevond. De escalatie tussen beide landen wakkert vrees aan dat zij met elkaar in oorlog zouden gaan.

Washington heeft militair materieel, zoals de USS Boxer, naar de regio gestuurd. De oorlogsbodem voer juist donderdag door de Straat van Hormoez, waar een vijfde van alle petroleum ter wereld passeert.

Sancties tegen bedrijven die bijdragen aan nucleaire verrijking

De Verenigde Staten hebben donderdag economische sancties opgelegd aan bedrijven en personen die ervan beschuldigd worden bij te dragen aan de apparatuur voor het verrijkingsprogramma van Iran. De sancties, die kaderen in de strijd tegen de uitbreiding van massavernietigingswapens, viseren zeven bedrijven die gevestigd zijn in Iran, China en België en vijf Iraanse staatsburgers die banden hebben met Centrifuge Technology Company (TESA).

TESA speelt ‘een cruciale rol in het programma van nucleaire verrijking van uranium door de productie van centrifuges’ die gebruikt worden in gebouwen van de Atomic Energy Organization of Iran (AEOI). Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën in een mededeling.

‘De Amerikaanse regering is zeer bezorgd over de uraniumverrijking van het Iraanse regime en het andere provocatieve gedrag en zal zich blijven richten op iedereen die het Iraanse nucleaire programma steunt’, verklaart de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. De geviseerde bedrijven vormen een netwerk van handel en transport van aluminiumproducten die nodig zijn voor de productie van centrifuges door TESA die door de OEAI worden gebruikt om uranium te verrijken.

Het gaat in het bijzonder om het Iraanse bedrijf Bakhtar Raad Sepahan – dat een kantoor heeft in België – en het Chinese Henan Jiayuan Aluminum Industry. Volgens de Amerikaanse autoriteiten kunnen de bedrijven de producten niet verkopen zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.

Vorig jaar stapte de Amerikaanse president uit het nucleaire akkoord met Iran. Hij besloot opnieuw sancties in te voeren tegen het islamistische regime. In een reactie daarop stapte Teheran gedeeltelijk uit het akkoord en begon het land ‘onbeperkt’ uranium te verrijken.

Partner Content