Direct naar artikelinhoud
Spanning Iran

Iran ontkent dat Amerikaans marineschip Iraanse drone uit de lucht schoot in Straat van Hormuz

Het amfibie-aanvalsschip de USS Boxer.Beeld AFP

Iran heeft vrijdag ontkend dat een Amerikaans oorlogsschip donderdag een Iraanse drone heeft vernietigd, zoals president Donald Trump beweerde. Volgens het Iraanse leger was er geen confrontatie met Amerikaanse schepen en zijn alle drones veilig teruggekeerd naar hun bases.

President Trump zei donderdag dat een onbemand Iraans vliegtuig de Amerikaanse oorlogsbodem USS Boxer in de Straat van Hormuz tot minder dan een kilometer was genaderd en daarmee een bedreiging vormde voor het schip en zijn bemanning. Daarop werd de drone uit de lucht geschoten, aldus de Amerikaanse president.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, zei daarop in een reactie dat de twee landen ‘slechts een paar minuten van oorlog verwijderd zijn’.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn de afgelopen maanden enorm opgelopen. Vorig jaar zegde Trump de nucleaire deal met Teheran eenzijdig op en legde het land zware economische sancties op. Als reactie hebben de Iraniërs een grotere voorraad uranium geproduceerd dan volgens dat akkoord is toegestaan, en het uranium ook verder verrijkt.

Trump noemt het sturen van de drone ‘een provocerende en vijandige daad’ en roept andere landen op Iran te veroordelen. De Straat van Hormuz verbindt de Perzische Golf met de Indische Oceaan en hier varen dagelijks tientallen olietankers doorheen, die goed zijn voor eenvijfde van de wereldwijde oliehandel.

Meerdere incidenten

Er hebben zich meerdere incidenten voorgedaan in de Straat van Hormuz. Vorige maand schoot Iran een Amerikaanse drone neer. Trump heeft toen een militaire vergeldingsactie afgeblazen omdat er anders te veel slachtoffers zouden vallen.

In juni werden een Japanse en Noorse olietanker beschadigd door explosies, die volgens de Amerikanen het werk waren van Iran. Teheran ontkent dit. Vorige week probeerden Iraniërs volgens Londen een Britse olietanker te blokkeren en afgelopen zondag nam de Iraanse revolutionaire garde een tanker van de Verenigde Arabische Emiraten in beslag omdat daarmee olie zou worden gesmokkeld.

Trump noemde het incident met de drone donderdag ‘een nieuwe ontwikkeling in een lange reeks van provocerende en vijandige acties van Iran jegens vaartuigen in internationale wateren’.