Direct naar artikelinhoud
Beurs

Waarom AB Inbev zijn Australische activiteiten verkoopt

Carlos Brito, CEO van AB InBev, verslikt zich in de hoge schuldenlast van de biergroepBeeld REUTERS

Bierreus AB InBev verkoopt zijn Australische onderdeel Carlton & United Breweries aan Asahi. De Japanse groep telt 16 miljard Australische dollar (ongeveer 10 miljard euro) neer en krijgt ook de rechten om AB InBev-merken in Australië te commercialiseren. AB InBev wil zijn forse schuldenlast afbouwen.

De Belgisch-Braziliaanse brouwer kan een miljardenopbrengst goed gebruiken. Door aankopen van honderden merken in tientallen landen heeft het concern een schuld van meer dan 100 miljard dollar opgebouwd. De deal moet normaal in het eerste kwartaal van 2020 afgerond zijn. Met de verkoop wil AB InBev zijn schulden verder afbouwen. Het bedrijf, met hoofdkwartier in Leuven, zal daarvoor “vrijwel alle opbrengsten van de verkoop” aanwenden.

Voorts helpt de transactie volgens de brouwer om de “expansie naar andere snelgroeiende markten in de APAC-regio (Oost-Azië en Australië, red.) en elders in de wereld te versnellen”. “We blijven een groot potentieel zien voor onze activiteiten in de APAC-regio en de regio blijft een groeimotor binnen ons bedrijf”, zegt CEO Carlos Brito.

Budweiser

Hij blijft wel geloven in de strategie om een minderheidsbelang van zijn Aziatische divisie Budweiser Brewing Company APAC via een beursgang ten gelde te maken. Voorwaarde is wel dat die “tegen de juiste waardering” kan worden afgerond. Lees: dat er alsnog voldoende geld in het laatje komt. 

Vorige week blies AB InBev een geplande introductie van Budweiser APAC op de beurs van Hongkong nog af wegens moeilijkheden met de prijszetting. Dat had tot 9,8 miljard dollar (8,7 miljard euro) kunnen opleveren, klonk het. Het had de grootste beursgang van het jaar moeten worden, maar het draaide uit op de blamage van het jaar. Het heeft er alle schijn van dat J.P. Morgan en Morgan Stanley, de begeleidende banken bij de beoogde beursgang, de interesse bij beleggers voor het bedrijfsonderdeel overschat hebben. AB InBev verwees naar verschillende factoren, voor het afblazen van de beursgang, “waaronder de heersende omstandigheden op de markt.”