Direct naar artikelinhoud
Maanlanding

Trump ontvangt astronaut van Apollo 11-missie

President Donald Trump schudt de hand van Buzz Aldrin.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag de twee nog levende astronauten van de Apollo 11-missie, Buzz Aldrin et Michael Collins, op het Witte Huis ontvangen. Dat doet hij omdat het de vooravond is van de 50ste verjaardag van de eerste maanlanding van de mens.

“Morgen is een grote dag”, zei Donald Trump. “Vijftig jaar nadat we een mooie Amerikaanse vlag op de maan hebben geplant.” Ze waren op 16 juli 1969 opgestegen en Armstrong en Aldrin waren op 20 juli met de maanlander op de maan geland. De verjaardag wordt zaterdag vooral in Houston gevierd, waar zich de controlekamer van de NASA bevond in het ruimtevaartcentrum Johnson.

Neil Armstrong, de eerste man die voet zette op de maan en die het bevel voerde over de missie Apollo 11, overleed in 2012. Zijn zonen Eric en Mark waren echter samen met hun gezinnen toch uitgenodigd in het Oval Office. Alsook Buzz Aldrin, vandaag 89 jaar oud, die de maan kort na Armstrong betrad en Michael Collins (88) die aan boord bleef van van het ruimtevaartuig waarmee de ploeg naar de aarde terugkeerde.

Na de ontmoeting tweette Buzz Aldrin enthousiast over de ontmoeting met de president. “Had net een uitstekende ontmoeting met president Donald Trump! We spraken over de toekomst van Amerika in de ruimte, over hoe de uitdagingen aan te gaan, en de noodzaak om voorbij de horizon te blijven exploreren”, dat stond op zijn Twitter-pagina te lezen.