Direct naar artikelinhoud
IranUpdate

Spanningen lopen op: Iran neemt Britse tanker in beslag

Stena Impero.Beeld Twitter

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vrijdag een Britse olietanker aangehouden in de Straat van Hormuz, nadat het Verenigd Koninkrijk eerder deze maand een Iraans schip had aangehouden. De spanningen rond de zeearm, waar dagelijks een vijfde van de wereldwijde oliehandel doorheen vaart, lopen in hoog tempo op.

Teheran zegt dat de tanker, de Stena Impero, zich niet hield aan de internationale voorschriften. Vogens het Iraanse persbureau Fars zou  de Stena Impero vrijdag betrokken geweest zijn bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde het hulpverzoeken. Volgens rederij Stena Bulk hield de tanker zich echter aan alle regels.

De tanker was onderweg naar Saoedi-Arabië, toen het plotseling van koers veranderde en naar het Iraanse eiland Qeshm ging. De eigenaar van het schip, een Zweedse rederij, zegt dat de 23-koppige bemanning werd benaderd “door kleine vaartuigen zonder nadere kenmerken en een helikopter terwijl het schip in internationale wateren door de Straat van Hormuz voer”. Het schip zou zich op dat moment in internationale wateren hebben bevonden. Sindsdien heeft de rederij geen contact meer kunnen krijgen met de tanker.

De tanker en zijn 23-koppige bemanning liggen in de haven van Bandar Abbas en blijven daar tot het onderzoek is afgerond, aldus Fars. “Het schip was betrokken bij een ongeluk met een Iraanse vissersboot. Toen de vissersboot een noodsignaal uitzond, werd dat door het Britse schip genegeerd”, zei Allahmorad Afifipour namens de havenautoriteiten tegen Fars.

Ook tweede tanker even in beslag genomen

Veertig minuten later verlegde ook een andere tanker in de Straat van Hormuz zijn koers. Het gaat om de Mesdar, een schip dat onder Liberiaanse vlag vaart, en eigendom is van de Britse rederij Norbulk Shipping. De Mesdar was onderweg van de Chinese stad Lanshan naar Saoedi-Arabië. Na enkele uren liet de reder weten dat het schip was betreden door gewapend Iraans personeel, maar dat deze de tanker weer hebben verlaten. Het schip heeft nu zijn reis voortgezet. Iran ontkent de inbeslagname van de tweede tanker en Iraanse media zeggen dat de tanker een waarschuwing heeft gekregen. 

‘Volstrekt onacceptabel’

De regering in Londen heeft de inbeslagneming volstrekt onacceptabel genoemd. Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zegt dat er “consequenties” zullen volgen als Iran de schepen niet laat gaan, maar liet daarbij weten dat het Verenigd Koninkrijk geen militaire opties overweegt. Hunt onderstreept dat er vrije zeevaart moet blijven in de Perzische Golf en dat alle schepen er veilig moeten kunnen varen. “Ik ben zeer bezorgd door de confiscatie van deze schepen door de Iraanse autoriteiten”, aldus Hunt.

Hij zal vrijdagavond spoedberaad voeren met de nationale veiligheidscommissie om de Impero en Mesdar in samenwerking met bondgenoten zo snel mogelijk vrij te krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump liet in een reactie weten de Britse overheid bij te staan.

Eerder deze maand dreigde de Revolutionaire Garde al een Britse olietanker in beslag te nemen, als vergelding voor het aan de ketting leggen van een Iraanse tanker bij Gibraltar. De Grace 1 had ruim twee miljoen vaten olie aan boord, en zou onderweg zijn naar Syrië. Maar vanwege internationale sancties mag aan dat land geen olie worden geleverd. Iran houdt vol dat de tanker een andere bestemming heeft, maar wil niet zeggen welke. Vrijdag besloot het hooggerechtshof van Gibraltar dat de tanker nog zeker een maand mag worden vastgehouden.  

Olieprijzen

Nadat vrijdag bekend werd dat de Britse olietanker door Iran is aangehouden, zijn de olieprijzen snel gestegen. De onrust rondom de Perzische Golf en de, door de Straat van Hormuz daarmee verbonden, Golf van Oman zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie.